Autobusna stanica u pekari

Autor

Strategija autobusnog prijevoza na području Krapinsko-zagorske županije nije predvidjela koje sve prepreke stoje pred nj

autobus_presecki.jpg
Strategija autobusnog prijevoza na području Krapinsko-zagorske županije nije predvidjela koje sve prepreke stoje pred njenim ostvarenjem. Prije će se postići dogovor oko kombiniranog prijevoza vlak – autobus za putnike koji iz Hrvatskoga zagorja putuju za Zagreb, nego se dogovore krapinski autoprijevoznici
.

Problemi autobusnoga prijevoza u Krapini i dalje pune novinske stupce, a što je najgore, oni kojima je najteže najviše stradavaju. To su stariji ljudi koji u Krapinu dolaze radi suda, poslova u državnoj ili lokalnoj upravi, liječnika ili trgovine. Sada moraju silaziti ili kod “Kotke” ili se voziti do kolodvora u gospodarskoj zoni, a do središta grada, koji je njihov cilj, moraju pješačiti i do jednoga kilometra. Sve zbog premalo dobre volje da se ti problemi riješe.

Ne zagovarajući ni jednu stranu u ovome sporu, Grad Krapinu, “Presečki Grupu” ili “Autotransporte Kunštek” moramo stati na stranu putnika koje ne zanima zašto Hrvatske ceste ne daju dozvolu za gradnju stajališta u Rendićevoj ulici, niti zašto A. Presečki ne prihvaća uvjete B. Kunšteka.

Prijevoz učenika

Uvođenje konkurencije “Presečki busu” u prijevoz učenika nije donijelo poboljšanje prijevoza srednjoškolaca na području Krapine, jer je rat cijenama, vremenima polaska i dvostrukih stajališta unijelo nered u prijevoz. Sada se problemi javljaju i s prijevozom učenika krapinskih osnovnih škola, gdje je na gradskome natječaju posao vrijedan 1,5 milijuna kuna dobila “Presečki Grupa”. Učenici OŠ Augusta Cesarca koriste stajalište kod “Kotke” i tu nema prigovora, jer pred školom na cesti i u zavoju autobusi se ne mogu zaustavljati.

S učenicima OŠ Ljudevita Gaja u središtu grada veći je problem. Nije posignut dogovor da se koristi postojeći autobusni kolodvor, već je radi sigurnosti učenika ukrcaj i iskrcaj djece organiziran u dvorištu “Pekoma”. Tako učenici ne prelaze cestu nego mostom preko Krapinice dolaze u školsko dvorište. To je, kako smo čuli, privremeno rješenje. I mora biti! Ne mogu se djeca ukrcavati u pekarnici!?

Djecu do škole

Razgovarali smo o tom problemu s Antunom Presečkim, vlasnikom “Presečki Grupa”, koji opravdava takav način prijevoza odbijanjem “Autotransporta Kunštek” da dozvoli korištenje autobusnoga kolodvora u Starčevićevoj ulici bez naplate 2 kune po putniku – učeniku. Presečki smatra da taj iznos treba platiti Grad, a ne prijevoznik.

Zato je i Grad pronašao privremeno rješenje za mjesec dana u dvorištu “Pekoma”.

“Mi se nalazimo između dvije vatre, Grada i prijevoznika. Grad je pronašao lokaciju za zaustavljanje autobusa kod “Pekoma”, što je bolje nego na cesti. Nama je najvažnija sigurnost naših učenika i zato smo predložili da autobusi dovoze djecu do školskoga dvorišta. Za to postoje tehnički uvjeti. To će biti najsigurnije, jer djecu možemo u školi zbrinuti do polaska autobusa”- kaže ravnatelj škole Ignac Pavić.

“Spremni smo sufinancirati radove na uređenju stajališta kod škole. Dat ćemo i nadstrešnicu i na druge načine pomoći školi. I naša je želja da se učenici sigurno dovezu do škole. Vjerujem da ćemo to realizirati unutar mjesec dana”, potvrđuje A. Presečki.
To se može ostvariti ulicom između škole i Općinskoga suda, koju sada vlasnici automobila koriste za besplatno parkiranje. Njima to sigurno neće biti drago, ali to je već priča o drugome krapinskom problemu – praznim parkiralištima s naplatom, a zakrčenim ulicama gdje se parkiranje ne plaća.

Zagorski list