Autocestu Zagreb-Macelj očukuju kilometarske kolone

Autor

Jake snage MUP-a, Županije, dvaju mjerodavnih ministarstava, Autoceste Zagreb-Macelj i Phyrin Motorwaya, pokušali su otp

p_538719naplata autoceste (600 x 398).jpg
Jake snage MUP-a, Županije, dvaju mjerodavnih ministarstava, Autoceste Zagreb-Macelj i Phyrin Motorwaya, pokušali su otpetljati vrući gordijski čvor zvan nadolazeća turistička sezona na zagorskim prometnicama. Kako je i bez milijun i 300 tisuća vozila koja su lani prošla autocestom, stanje uz gradilište autoceste Zagreb-Macelj iznimno teško, alarm je upaljen i prije glavnog turističkog vala.

U zraku je visjelo samo jedno pitanje- kako preživjeti ljeto na i uz cestu kojom je lani na dan u prosjeku prošlo oko 40 tisuća vozila, a ove bi ih godine prema prometnim i turističkim stručnjacima trebalo biti 15 posto više. Rasprava je stoga obilovala opisivanjem specifičnih problema na terenu, koja su kasnije uobličena u specifična traženja između partnera koji se bave ovom problematikom.

Problemi i zahtjevi

Predstavnici Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije upozorili su na nemogućnost brzog prolaska vozila hitne pomoći u vrijeme prometnih čepova, u trenucima kada svaka minuta život znači. Vatrogasci podsjećaju na povećanu opasnost od zapaljenja vozila jer je iskustvo proteklih vikenda pokazalo da će se u koloni provoditi po koji sat, pa će automobili češće pregrijavati i „zakuhavati“.

Pitalo se i tko će dostavljati vodu žednim i na cesti zarobljenim turistima. Predstavnik MUP- a zatražio je uvođenje ručnog dijeljenja kartica na naplatnim kućama kako bi promet išao što brže, a zatraženo je i smanjenje radova vikendom kako teški kamioni kod Đurmanca i Macelja ne bi dodatno usporavali kretanje prometa. Predstavnici Županije zatražili su privremeno otvaranje izlaza u Vesi i Zaboku, ali i otvaranje malih prolaza unutar same autoceste kako u slučaju intervencija hitne službe ne bi morale raditi podulje krugove do zakrčenih izlaza sa autoceste. Traži se i koordinirano upravljanje prometom kako se problemi ne bi samo prelijevali s jedne ceste na drugu.

Najkritičnijom točkom kvalificiran je prolazak kroz naplatnu postaju Krapina koja brojem naplatnih kućica te kapacitetom prilaznih cesta predstavlja najuže grlo na ovoj prometnici. Upozoreno je i da promet dodatno usporavaju mnogobrojni kamioni koje policija zbog „šengenskog“ režima slovenske granice te malog kapaciteta prijelaza s autoceste skida još u Velikoj Vesi. Kako parkirani kamioni zauzmu zaustavnu traku, a vozači u dosadi šeću autocestom, ulazak na naplatne kućice iz smjera Zagreba još je teži i sporiji. Stoga je od policije zatraženo da kamiondžije „skida“ prije izlaza Sveti Križ Začretje.

Novi izlazi na naplatnoj postaji Krapina

Jedini konkretni odgovor na sastanku došao je od glavnog inženjera Autoceste Zagreb-Macelj Nikole Bulića koji je najavio da će se naplatnoj postaji Krapina povećati broj izlaza. Umjesto sadašnjih 4 radit će ih 7. –U roku 15-ak dana za jedan vozni trak proširit ćemo prilaznu cestu kako bi se brže dolazilo do naplatnih kućica na kojima će se u vrijeme najvećih gužvi karte za ulaz dijeliti ručno. Ulaz će se nalaziti iza upravne zgrade, a za izlaz će raditi preostale kućice. Također napominjem da će se ručno naplaćivati i na tzv. povlaštenim izlazima za vozila s pretplatničkim kartama– precizan je bio Bulić. Pomoćnik ministra mora, turizma, prometa i razvitka Mate Jurišić bio je još žešći najavivši da će se ako bude potrebno vozila puštati i besplatno. No, Jurišić podsjeća da u Lučkom postoji 11 izlaza pa se gužve i dalje stvaraju. –Problem je i kapacitet ceste iza naplatnih kućica do Macelja, kojom na sat može proći 1300 automobila, a za najvećih gužvi dođe ih i 5 tisuća pa moramo biti svjesni da će problema biti– zaključio je Jurišić naglasivši da će nagodinu, kada autocesta Zagreb-Macelj bude dovršena, većina problema ostati iza Zagorja.


Predstavnici HC-a nisu došli na sastanak

Iako su bili pozvani i njihov se dolazak očekivao, predstavnici Hrvatskih cesta nisu se pojavili u Krapini. Tako se o vrućem problemu prometa na županijskim cestama, kamo će dio vozača „pobjeći“ od gužve na autocesti, nije puno raspravljalo. Ravnatelj Uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Vlado Kavač, podsjetio je da se 2 kamiona na nekim mjestima na toj cesti teško mogu zaobići, ali i da je u tijeku pojačano održavanje ceste kroz Ves i Lepajce. Radovi će završiti za 75 dana, a promet će se regulirati uz pomoć semafora.