Beroš o rastu broja zaraženih: 'Britanski soj preuzima dominaciju'

Robert Anic/PIXSELL - Beroš

Održana je konferencija za medije Nacionalnog stožera na kojoj su objavljeni najnoviji podaci o koronavirusu u Hrvatskoj.

- U zadnjih tjedan dana imali smo 4566 novih slučajeva, tjedni broj nam je narastao za 28.8 posto. Incidencija je 198.4, najniža je u Istri, a najviše na području Dubrovnika. Po incidenciji na sedmom mjestu, nižu imaju Finska, Danska, Njemačka, Irska, Španjolska i Portugal - rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a na konferenciji Nacionalnog stožera.  Sa današnjim danom zaprimljeno je preko 1500 nuspojava na cjepiva. Također je naglasio kako Imamo 485 prijava na nuspojave za AstraZenecu.

Sekvenciranje uzoraka

- U petak su stigli rezultati sekvencioniranja uzoraka, od toga je 57 posto britanski soj, nešto manje češki, te par slučajeva južnoafričkog soja. 204, odnosno 57 posto je britanski soj, Od četiriu južnoafričkih sojeva dvoje je putovalo, a dvoje nigdje nije putovalo. Imamo 919 sekvencioniranih virusa, od toga je 38 posto britanski soj - otkrio je Capak.

Britanski soj

Nakon toga je ministar Vili Beroš rekao kako postoji trend kontinuiteta. - Moramo prekinuti te uzlazne brojke. Britanski soj preuzima dominaciju i u Hrvatskoj i u Europi. Moramo izbjegavati grupiranje, nositi maske, brinuti o higijeni, prozračivati prostorije.,ako se svi toga držimo, možemo se suprotstaviti epidemiji - rekao je, dodavši kako moramo biti više odgovorni zbog prijetnji u okruženju, prenosi portal  Vijesti.hr.

NAjčitanije