Beroš potvrdio da će ugostitelji moći raditi do 2 sata ujutro na Badnjak i Staru godinu

Siječanj nam donosi velike izazove, rekao je hrvatski ministar zdravstva

beroš-

Ministar Vili Beroš rekao je da je zadovoljan odlukom Ustavnog suda o covid-potvrdama.

"Učinili smo sve da jedna ovakva mjera u potpunosti zaživi", rekao je Beroš.

"Obrazloženje je utemeljeno u struci, mi ćemo na zahtjev Suda bolje elaborirati mjeru. Sve mjere su usmjerene samo zaštiti života i zdravlja ljudi", dodao je. Govorio je o omikronu.

"WHO svrstava omikron kao prijetnju. Dva osnovna pitanja su koliko se brzo širi i koliko tešku kliničku sliku izaziva. Mogu reći - navode se tmurna predviđanja, a to je da će omikron prevladati u Europi. To nije dobro i na to moramo biti spremni", kazao je Beroš. Kaže da se u Južnoj Africi omikron širi dva do tri puta brže. "Ustanovljeno je da su dvaput cijepljeni pozitivno odgovarali u usporedbi s deltom. Za omikron je učinkovitost od 33 posto. Zato je važna booster doza", rekao je.

"Kada je riječ o kliničkim istraživanjima, u Hong Kongu kažu da se 70 posto više širi zrakom. Dobro je što se u in vitro uvjetima na plućnim stanicama širi deset puta manje", rekao je Beroš.

"Ono što je najznačajnije i zbog čega možemo čekati još dva, tri tjedna, u Engleskoj, u Londonu je 44% populacije pozitivno na omikron. Sad se u cijeloj Britaniji procjenjuje da je to 40 posto. Bit ćemo u prilici gledati kako će se razvijati u Europi zimi i prilagoditi naš sustav svemu tome", kaže Beroš.

"Siječanj nam nosi velike izazove", rekao je.

"Ako se omikron nastavi ovako ponašati, onda znamo da ćemo uskoro i u Hrvatskoj doći u doticaj s tim virusom", dodao je.

"Razgovarali smo o produženju radnog vremena. Imamo osam slučajeva omikrona. U ovom trenutku je mirna epidemiološka situacija i možemo izaći ususret i produžit ćemo rad do 2 sata poslije ponoći u noći s Badnjaka na Božić i sa Stare i Novu godinu", rekao je.

NAjčitanije