Bozanić došao na slavlje u Zagorje

Autor

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prošle je srijede posjetio Sveti Križ Začretje, gdje je u župnoj crkvi predv

p_990238bozanic_djeca.jpg
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić prošle je srijede posjetio Sveti Križ Začretje, gdje je u župnoj crkvi predvodio i svečanu svetu misu. Razlog njegovog dolaska bile su obljetnice dviju generacija svećenika, koji su slavili 10, odnosno, 25 godina svećeništva.


Među onima koji su slavili desetu godišnjicu bio je i svetokriški župnik Dražen Karačić, a kako je i njegov kolega Antun Sente rodom iz svetokriške župe, odluka je pala da se godišnjica slavi u Svetom Križu Začretju.

Budući je vlč. Sente ni manje ni više nego Bozanićev tajnik, kardinal se odazvao njegovom pozivu i stigao u Zagorje. Kako je «svetokriški sin» i vlč. Juraj Jerneić, koji je ionako sa svojim kolegama ovih dana planirao proslaviti 25. godišnjicu svećeništva, dvije svečanosti spojene su u jednu.

Dolazak kardinala Bozanića u dvorište župnog dvora popraćen je nastupima obaju lokalnih puhačkih orkestara, «Pačetanaca» i «Ciglešana», nakon čega je u dvorani župnog Pastoralnog centra održan i kratak prigodni program dobrodošlice.

Kardinala je u ime župljana te župnog Pastoralnog i Ekonomskog vijeća pozdravila vjeroučiteljica Marija Sente, a potom su najmlađi folkloraši KUD-a «Lavoslav Vukelić», uz pratnju svojih mladih tamburaša, izveli koreografiju «Prošćenje».

Predsjednik Udruge vinara i vinogradara Sveti Križ Začretje Slavko Merkaš kardinalu Bozaniću uručio je košaru butelja najboljih svetokriških vina, a načelnik Općine Ivan Kranjčić, koji je istaknuo dobru dugogodišnju suradnju općine i župe, Bozaniću je, zajedno sa zamjenikom predsjednika Općinskog vijeća Miljenkom Šoštarićem, poklonio sliku i monografiju svjetski poznatog svetokriškog slikara Ivice Lovrenčića.

Kardinala Bozanića posebno su oduševili najmlađi svetokrišćani koji su mu, obučeni u narodne nošnje, poklonili dvije «starinske» zagorske lutke. Svima njima, zahvalni kardinal, za uspomenu je darovao medalje sa likom Majke Božje i svojim grbom.
-Današnje slavlje je uistinu posebno. Započeli smo ovdje sa programom što su ga pripremili i najmanji i oni malo stariji i ovaj program i ovo zajedištvo govori da je Crkva ono središte oko kojeg se mnoge stvari događaju. Crkva okuplja ljude, vjernike, kršćane, katolike, okuplja ih oko Boga i okuplja ih međusobno. Omogućuje da se organiziraju i razna društva i razne udruge, kako bi ljudi bili što bliži jedni drugima –rekao je kardinal Bozanić, nakon čega se sa tridesetak okupljenih svećenika, limenim glazbama i narodom u procesiji uputio od župnog dvora Trgom prema župnoj crkvi gdje je, pred mnoštvom vjernika, predvodio svetu misu.

Zagorec tajnik kardinala Bozanića


Tajnik kardinala Bozanića vlč. Antun Sente


Antun Sente, mladi svećenik Zagrebačke nadbiskupije, rodom iz Sekirišća kod Svetog Križa Začretja, koji je ove srijede proslavio desetu obljetnicu svećeništva, tajnik je kardinala Josipa Bozanića. Za vrijeme studija u Rimu bio je suradnik Zagorje.coma-a i sa zadovoljstvom objavljivali njegove tekstove:

-Za svećenika sam zaređen 29. lipnja 1996. godine, sljedećeg dana služio sam mladu misu ovdje u Svetom Križu Začretju, a već 02. srpnja sam dobio dekret privremenog upravitelja župe Sesvetska Sela jer je tadašnji župnik bio bolestan. Ostao sam dolje kapelan tri godine, nakon toga sam tri godine bio kapelan u Sisku, a za to vrijeme sam radio i na Katoličkom radiju gdje sam vodio dvije emisije. Tri godine sam bio u Rimu na postdiplomskom studiju, gdje sam magistrirao iz Pastorala mladih, a sada sam već godinu dana nadbiskupski tajnik – ispričao nam je svoj put do Kaptola vlč. Antun Sente.

Izvor: Zagorski list


NAjčitanije