Centralno mjesto za pomoć mikro, malim i srednjim poduzetnicima

Autor el/sp/rj

U Krapini otvorena Ispostava HAMAG-BICRO-a

IMG_20220223_115204.jpg

U okviru aktivnosti druge faze projekta „Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a“ - BOND 2,u Poduzetničkom centru Krapinsko-zagorske županije, danas je otvorena Ispostava HAMAG-BICRO-a (Hrvatska agencija za malo, inovacije i investicije)

Svečanom otvorenju ispostave HAMAG-BICRO-a u Krapini prisustvovali su između ostalih predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Žarko Tušek, zamjenica župana KZŽ  Jasna Petek, gradonačelnik grada Krapine Zoran Gregurović, predsjednik OK KZŽ Darko Varga, poslovna tajnica iz HGK ŽK Krapina Janja Kantolić, zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Ivana Šalković, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec, te zamjenik direktorice Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Denis Ranogajec, kao i predstavnici lokalnih poduzetničkih potpornih institucija.

Ranogajec: ''Poduzetnički centar KZŽ proveo više od 255 projekata u vrijednosti većoj od 1.3 milijarde kuna

''Mi kao Poduzetnički centar smo potporna institucija i od samog početka projekta BOND i BOND 2 aktivno sudjelujemo u svim događanjima'' – reko je u uvodu prvi govornik zamjenik direktorice Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Denis Ranogajec. ''Postali smo vrlo važan kotačić gospodarskog razvoja KZŽ odnosno mjesto gdje se ideje pretvaraju u poduzetništvo, a inovacije u nove ideje i usluge. U jeku pandemije postali smo upravitelji ovog inkubatora. Sam početak nije bilo lagan, ali danas mogu sa zadovoljstvom reći da je svih 13 inkubacijskih ureda popunjeno, a dolazak Ureda HAMAG-BICRO-a nudi još veću mogućnost za razvoj naših stanara, bilo za mogućnost daljnjeg širenja ili zapošljavanja, ali i za sve naše poduzetnika sa područja KZŽ i cjelokupnog gospodarstva.'' – naglasio je Ranogajec i dodao kako je protekle tri godine Poduzetnički centar KZŽ proveo više od 255 projekata u vrijednosti većoj od 1.3 milijarde kuna, a u većini tih projekata HAMAG-BICRO imao je ulogu kontrolnog odnosno provedbenog tijela. ''Otvaranjem ovog ureda vjerujem da će se višestruko povećati broj projekata odnosno investicija na području županije, te da će ovaj ured biti još jedan dodatni zamašnjak gospodarstvu KZŽ, a za nas kao poduzetničku potpornu instituciju omogućiti još jače povezivanje unutar mreže BOND i zaokružiti cjelinu koju predstavlja ovaj Poslovno tehnološki inkubator.'' zaključio je Ranogajec.

Vrbanec: ''Sinergijom do još boljih rezultata''

Predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec sve je pozdravio na početku i poželio dobrodošlicu na otvaranje još jednog ureda uz malo šalu ''svaki tjedan HAMAG-ov ured jedan''. To je i pojasnio: ''Doista smo intenzivirali praksu da se HAMAG-BICRO, kao jedna od najvažnijih vladinih institucija za pružanje podrške mikro, malim i srednjim poduzetnicima u RH, pozicionira kao centralno mjesto za pružanje ne samo financijskih potpora, nego i ovih informativnih i savjetodavnih. Drugi cilj nam je bio decentralizirati svoje usluge što je više moguće. Zahvaljujući projektu BOND, to nam je pošlo za rukom.  Osim svih standardnih usluga koje će se pružati u okviru tog projekta, pri tome je primarna suradnja između HAMAG i drugih potpornih institucija, cilj je i stvoriti jedan eko sustav koji će biti jedino i isključivo na usluzi poduzetnicima. Da možemo nekome od malog poduzetnika pomoći da postane veliki.'' – rekao je Vrbanec i dodao da je ova zgrada jedna od najreprezentativnijih ovakvih prostora u RH. ''Svaka čast svima koji su sudjelovali u planiranju ovakve infrastrukture u provedbi i financiranju ovakvog objekta. Po reakciji kolega vidim da se i jako dobro radi u ovom prostorima i još jednom čestitke svima. Nadam se da s našim uredom ovdje i kolegicom Ivanom koju smo vratili sa Ksavera 208 ovdje u Krapinu, da će ona biti pravi oficir za vezu, jer znamo da je ona prava osoba za ovaj ured i da će s njom i u suradnji sa Poduzetničkim centrom, sa svim drugim firmama koje ovdje djeluju i sa obje komore i u suradnji sa gradom i županijom, brojke poduzetničkih projekata biti još veće i bolje. A govorim o 100 mil. eura novih investicija, koje su se dogodile u proteklom razdoblju. To je jedna respektabilna brojka i ja sam siguran da ćemo u toj sinergiji centralne države, županijske odnosno regionalne i lokalne uprave i suradnji sa svima nama koji činimo potporne institucije, te brojke i ti uspjesi poduzetnika iz ovog kraja biti još veći.'' – zaključio je Vrbanec.    

Gregurović: ''Vjerujem da će otvaranje ovog ureda u Krapini uistinu doprinijeti tome da će se otvarati još više obrta i tvrtki''

Zoran Gregurović, gradonačelnik Grada Krapine izrazio je zadovoljstvo što se u Inkubatoru otvara ured HAMAG BICRO.  - Često je pa i sam savjet vrlo važan da bi netko pokrenuo projekt, obrt ili tvrtku, a ako može dobiti dodatnu pomoć, to je svakako hvalevrijedno – istaknuo je Gregurović te dodao da je u proteklih nekoliko godina na području grada Krapine sagrađeno nekoliko novih proizvodnih hala. - Danas se gradi u zoni nešto južnije od nas jedna nova hala, jedna tvrtka je sagradila novu halu koja je u probnom radu, u zoni Jug se gradi nova hala, preko željezničke pruge je također jedan proizvodni pogon pred završetkom i to nas raduje, da se pokreće ne samo trgovina, već i realno gospodarstvo.  Vjerujem da će otvaranje ovog ureda u Krapini uistinu doprinijeti tome da će se otvarati još više obrta i tvrtki te da će se mnogi puno lakše odlučiti da krenu u investicije, a na svima nama  je da im u tome pomognemo, da budemo oni koji će im biti oslonac da bi se lakše na to odlučili – zaključio je Gregurović.

 

Petek: '' Županija na godišnjoj razini preko 8 milijuna kuna izdvaja upravo za gospodarstvo''

Jasna Petek, zamjenica župana, poželjela je dobrodošlicu HAMAG BICRO-u u Poduzetnički inkubator. - Osim toga što imamo zgradu koja je reprezentativna i visokofunkcionalna, još je važnije da imamo ljude koji upravljaju Poduzetničkim centrom, koji su u ove dvije i pol godine rada pokazali koliko su stručni i kompetentni u radu s poduzetnicima. U vrlo kratkom vremenu savjetovati više od 1300 poduzetnika, napraviti 255 projekata, u iznosu od nešto većem od milijardu i sto tisuća kuna, velik je posao. Čestitke svima koji rade i djeluju u Poduzetničkom centru. Kada smo stvarali ovaj Inkubator, razmišljali smo o njemu kao o nukleusu koji pokreće poduzetništvo Krapinsko – zagorske županije. Županija na godišnjoj razini preko 8 milijuna kuna izdvaja upravo za gospodarstvo, jednim dijelom pomaže i rad Poduzetničkog centra i Inkubatora, međutim, izuzetno nam je drago što je kroz Poduzetnički centar svih 13 inkubacijskih prostora puno, što su naši start – upovi prepoznali priliku i obratili se ovom Centru, a mi smo im u proteklih 10 mjeseci pandemije nastojali još više pomoći sufinanciranjem njihovog smještaja ovdje, tako da su ovdje zapravo potpuno besplatno – rekla je zamjenica župana.

Istaknula je mrežu mentora, pomoć start – upovima, mentorsku E – učionicu kao inovacije koje  puno pomažu poduzetnicima početnicima. - Međutim, izuzetno je važna djelatnost našeg Poduzetničkog centra i u dijelu potpore, savjetovanja, pripreme i nakon toga i realizacije projekata koje dobivaju. To je velika vrijednost ove instuitucije i  naravno da će se vašim dolaskom ovdje zaista sve ideje naših poduzetnika pretvarati u poduzetništvo, a inovacije u nove proizvode i usluge koje zaista čine gospodarstvo KZŽ konkurentnim – rekla je Jasna Petek.

Mate Kovač, ravnatelj Sektora za podršku i razvoj poduzetništva, koordinaciju i međunarodnu suradnju HAMAG Bicroa, predstavio je projekt Bond u sklopu kojeg je decentralizacija usluga HAMAG BICRO-a.

Cilj projekta BOND je osigurati stabilan rast i razvoj cjelokupnog gospodarstva.

Jedna od aktivnosti projekta BOND (Business Organizations Network Development) je decentralizacija usluga HAMAG-BICRO-a, u okviru koje je do danas otvoreno 10 ispostava diljem Republike Hrvatske (ovo je 11.). Projektom je planirano otvoriti ispostave HAMAG-BICRO-a u svakoj županiji Republike Hrvatske, kako bi se u suradnji s lokalnim poduzetničkim potpornim institucijama, poduzetnicima iz svih županija Republike Hrvatske, osigurala viša razina profesionalnih usluga te omogućio jednak pristup informacijama o poslovanju i uslugama HAMAG-BICRO-a.

U okviru prve faze projekta uspostavljena je Mreža BOND koja trenutno objedinjuje 98 poduzetničkih potpornih institucija iz cijele Hrvatske. Cilj projekta BOND je doprinijeti povećanju razine poduzetničkih aktivnosti stvaranjem povoljnijeg poduzetničkog okruženja u svim regijama Republike Hrvatske te na taj način osigurati stabilan rast i razvoj cjelokupnog gospodarstva.