CRNA STATISTIKA: Raste broj samoubojstava u Zagorju. Većinu ih počine muškarci

ASDFGHJ.jpg

Kao što smo nedavno najavili u tekstu pod naslovom: Broj samoubojstava u Zagorju je zabrinjavajući. Psihijatar: 'O tome se ne smije šutjeti', kojeg možete pronaći OVDJE, u narednim tjednima posvetit ćemo serijal tekstova ovoj temi koju je, slažu se svi s kojima smo razgovarali, nužno pod hitno aktualizirati u javnosti.

Naime, Zagorje je već desetljećima na samom vrhu u RH prema broju samoubojstava u odnosu na sto tisuća stanovnika, a ono što posebno zabrinjava jest podatak da kad se gleda ukupan broj samoubojstava na području Krapinsko – zagorske županije, u ogromnoj većini slučaja samoubojice su muškarci.


Upravo ćemo stoga u ovom serijalu pokušati skrenuti pažnju na važnost brige o mentalnom zdravlju muškaraca, koja je u mnogim sredinama još uvijek velika tabu tema, a o čemu posebno svjedoči i vrlo nizak udio muškaraca među osobama koje u Zagorju traže psihološku pomoć.

U velikoj većini slučajeva, psihološku pomoć u Zagorju većinom traže žene i djeca pa ako uzmemo te dvije informacije u korelaciju, jasno je da postoji uzročno – posljedična veza između nebrige ili nedovoljne brige o mentalnom zdravlju muškaraca i broja muškaraca koji se odlučuju na samoubojstvo.


Tema je to koju ćemo u ovom serijalu detaljno obraditi na temelju naših razgovora sa psihijatrima i psiholozima, no, za početak, u ovom ćemo tekstu prvo analizirati 'crnu statistiku', kako bismo javnosti jasnije predočili o koliko ozbiljnom problemu se radi.


Već smo u uvodnom tekstu naveli podatak kako si je, prema podacima iz Policijske uprave krapinsko – zagorske, samo u prvih šest mjeseci ove godine na području Krapinsko – zagorske županije život oduzelo 18 osoba, što je šest osoba više, odnosno, za 50 % više nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Sada kada imamo podatke za prvih osam mjeseci ove godine, taj je postotak povećanja, srećom, znatno niži, budući da si je tijekom srpnja i kolovoza prošle godine život u Zagorju oduzelo šest osoba, a u srpnju i kolovozu ove godine tri osobe. No, nažalost, i dalje je stoji činjenica da, u odnosnu na prošlu godinu, u ovoj godini broj samoubojstava u Zagorju raste.

Gledajući, naime, sveukupno prvih osam mjeseci ove godine, na području Krapinsko – zagorske županije samoubojstvo je počinila 21 osoba, što je za 3 osobe ili za 16,7 % više nego u osam mjeseci 2023. godine. Kao što smo već spomenuli, samoubojstva u Zagorju u većini slučajeva počine muškarci. Tako su od 21 evidentiranog samoubojstva u prvih osam mjeseci 2024. godine njih čak 18 izvršili muškarci, što iznosi ogromnih 85,7 %.


Također simptomatični su podaci o broju samoubojstava prema dobnim skupinama. Policijska statistika uobičajeno dijeli dobne skupine na one između 15 i 18 godina starosti, zatim između 19 i 25 godina, između 26 i 35 godina, između 36 i 50 godina, između 51 i 65 godine te na kraju dolazi jedinstvena dobna skupina svih osoba starijih od 65 godina.


Od svih samoubojstava koja su izvršena u Zagorju ove godine, dakle, od njih 21, čak 18 su ih počinile osobe starije od 51 godine. Pola od toga, točnije 9 samoubojstava počinile su osobe između 51 i 65 godina starosti, a isto tako 9 samoubojstava počinile su osobe starije od 65 godina. Dakle, iz policijske statistike jasno je vidljivo: U Zagorju većinu samoubojstava počine muškarci stariji od 51 godinu i upravo je to razlog zbog kojeg se javnost treba posebno senzibilizirati za mentalno zdravlje te skupine, što je u konačnici i cilj ovog našeg serijala.

S druge pak strane, kad gledamo policijske podatke o evidentiranim pokušajima samoubojstva, njih je u prvih osam mjeseci ove godine bilo za 30 % manje nego u prvih osam mjeseci prošle godine. Pokušaji samoubojstva, doduše, upozoravaju nas psihijatri i psiholozi s kojima smo razgovarali, nisu uvijek evidentirani i njih je u stvarnosti vjerojatno nešto više, no ipak ohrabruje podatak da je u predmetnom razdoblju ove godine evidentirano 14 pokušaja samoubojstava, dok ih je u istom razdoblju prošle godine bilo čak 20. 


Gledajući po spolu, kad su u pitanju pokušaji samoubojstava, tu je situacija bitno drugačija. Naime,  od 14 pokušaja, 6 su počinili muškarci, a 8 žene, dakle, od ukupnog broja pokušaja samoubojstva, muškarci su ih počinili 42,8 %, a žene 57,2 % i to je također tema kojoj ćemo posvetiti pažnju.

I na kraju ovog članka, u kojem smo, nadamo se, dali jasniju sliku o problemu kojim ćemo se baviti u ovom serijalu, ponovit ćemo da osim kod psihološke službe Doma zdravlja KZŽ i psihijatra Doma zdravlja KZŽ, savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć: Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata), Plavi telefon: 01/4833888 ([email protected]), Psihološki centar TESA: 01/4828888 ([email protected]). 

Također, ne treba zaboraviti ni na liječnike specijaliste obiteljske medicine, kojima se građani također mogu obratiti za pomoć, a u onim najosjetljivijim i najkritičnijim situacijama, uvijek je najbolje pozvati Hitnu medicinsku službu na broj 194.

Ovaj tekst je objavljen uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz Programa za poticanje novinarske izvrsnosti.