Danas Hrvatski dan liječnika

Autor zagorje.com

Hrvatski dan liječnika obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. godine, kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi, sa ciljem unapređenja medicinske struke

svjetski dan liječnika

Ovim se danom podiže svijest o važnosti tog zanimanja, u kojem posebno mjesto zauzima odgovornost za ljudsko zdravlje i život.

Prema podacima kojima raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Područni ured Krapina, u Krapinsko  -zagorskoj županiji u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zaposleno je 76 liječnika opće/obiteljske medicine (od toga je 26 zaposlenika Doma zdravlja KZŽ i 50 koncesionara), 56 liječnika dentalne medicine (od toga je 18 zaposlenika Doma zdravlja KZŽ i 38 koncesionara), 4 liječnika pedijatara (od toga je 1 zaposlenik Doma zdravlja KZŽ i 3 koncesionara)  te 7 liječnika u djelatnosti zdravstvene zaštite žena (od toga je 5 zaposlenika Doma zdravlja KZŽ i 2 koncesionara).

U djelatnosti medicine rada zaposlena su 3 liječnika. Ukupno je zaposleno 13 liječnika privatnika ugovorenih u specijalističko-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti. U Zavodu za hitnu medicinu KZŽ ugovoreno je 20 liječnika u timovima T1. U Zavodu za javno zdravstvo KŽŽ ugovoreno je 7 liječnika. 

 

NAjčitanije