Direktan prijenos sjednice Vlade na Zagorje.com-u

Autor Zagorje.com

VLADA bi s današnje sjednice u proceduru trebala poslati prijedlog Zakona o sudovima te izmjene onog o Državnom sudbenom vijeću, kao i konačni prijedlog Zakona o pravu na pristup informacijama

vlada11.jpeg

VLADA bi s današnje sjednice u proceduru trebala poslati prijedlog Zakona o sudovima te izmjene onog o Državnom sudbenom vijeću, kao i konačni prijedlog Zakona o pravu na pristup informacijama.

Ovim se prijedlogom, na tragu pravne stečevine EU, uređuje pravo na pristup informacijama u tijelima javne vlasti u cilju njihove otvorenosti kao alata u borbi protiv korupcije. Njime se znatno proširuje lista informacija koje su ista dužna objaviti, a predviđa se i izbor neovisnog povjerenika za informiranje.

Također, pristup informacijama propisuje se kao pravilo, a ograničenje kao izuzetak u slučaju klasificiranih podataka. Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o Državnom sudbenom vijeću kojim se predsjedniku i članovima smanjuju dužnosti u cilju bolje mobilnosti i mogućnosti premještaja s manje opterećenih sudova na one 'pretrpane' predmetima.

Pred ministre će i zakonski prijedlozi o genetski modificiranim organizmima te izmjene o izvršavanju kazne zatvora. Na stolu je i prijedlog odluke o zaduženju Hrvatskih cesta za financiranje dodatnog investicijskog ciklusa u cestogradnji, te reprogram kratkoročnog kredita AUDIO-a kod Hrvatske poštanske banke.



NAjčitanije