Diverzifikacija poslovanja kao odgovor na krizu?

Autor el/rj

U Humu na Sutli danas održana zanimljiva panel rasprava

deverzifikacija u Humu NS10.JPG

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika HUM CROMA i Stražaplastika, u prostoru tvrtke Stražaplastika danas su organizirali panel raspravu na temu ''Diverzifikacija poslovanja''.

Aktualna situacija u svijetu te refleksije na gospodarstvo, posebice u dijelu naglog rasta cijena energenata kao i rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, zahtijevaju od hrvatskih menadžera i poduzetnika izuzetnu umješnost.

Kako i na koji način prevladati ove izazove i osigurati stabilno poslovanje svojih poduzeća i da li je diverzifikacija poslovanja jedan od mogućih odgovora moglo se saznati na ovoj panel diskusiji.

Ivana Kolar: ''Zastupam diverzifikaciju u turizmu''

Na panelu je sudjelovala i nekadašnja direktorica Termi Tuhelj Ivana Kolar, koja se danas bavi savjetovanjem i vođenjem projekata u turizmu. Vodi tvrtku Julius Rose d.o.o., za savjetovanje u poslovnom upravljanju, vođenju investicijskih projekata i razvoju nove vrijednosti. Naglasila je da osobno izuzetno zastupa diverzifikaciju poslovanja, koja je bila tema ovog panela. ''Smatram da je to dobra strategija za razvoj i rast poslovanja. Obično se diverzifikacija poslovanja provodi u nekom mirnom razdoblju kad se može planirati buduće poslovanje, a naše današnje poslovanje je opterećeno različitim krizama. Jedna od tema koju zastupam je svakako diverzifikacija u turizmu, s obzirom da su ove krize, koje su oko i iza nas, prvo COVID kriza, pa onda kriza koja će nastati zbog rata u Ukrajini i ostaviti sigurno posljedice i pokazati da je jednostavno preveliki rizik poslovati samo tri mjeseca u godini, odnosno bazirati hrvatski turizam na tako kratak period i potrebno je diverzificirati motive dolaska, razvijati nove sadržaje boravka u Hrvatskoj, kako bi gosti dolazili tijekom cijele godine'' – naglasila je Kolar i dodala da su zasad pokazatelji za nadolazeću sezonu dobri i da se ona uspoređuje sa onom predpandemijskom 2019. godine. ''Bilo je u početku ratne krize nešto malo otkazivanja, ali ne značajno da bi se morali ozbiljno zabrinuti. Ako će situacija ostati kakva je, trebali bi rezultati ove sezone biti dobri, ali upravo zbog toga kako se ne bi doveli u situaciju visokog rizika kratke sezone potrebno je razvijati nove oblike turizma. I nakon ove korona krize pokazalo se da Hrvatska može i sa zdravstvenim turizmom nametnuti se kao destinacija koja može pružiti, ne samo oporavak nego i odmor, mentalnu, duhovnu i fizičku rekuperaciju za mnoge goste iz  Europe i Svijeta koji su bili pogođeni koronom i fizički i psihički zbog nastale situacije'' – zaključila je Kolar.

Janja Kantolić: ''Problema za poduzetnike će biti''

Janja Kantolić poslovna tajnica HGK – Županijske komore Krapina također je sudjelovala na ovom panelu, a u izjavi za medije osvrnula se na aktualnu situaciju. ''Trenutna situacija u svijetu, s obzirom na vojnu agresiju u Ukrajini na poduzetnike KZŽ nije previše utjecala. Moramo reći da postoji određen broj tvrtki koje rade sa tržištima Ukrajine, Rusije i Bjelorusije i tu se događaju određeni zastoji kod naših poduzetnika, međutim nisu to velike tektonske promjene, ali da će problema biti, sigurno da će biti. Poduzetnici KZŽ unatrag nekoliko godina stvarno ostvaruju zavidne rezultate i na domaćem i na svjetskom tržištu. Povećava se broj poduzetnika i zaposlenih'' rekla je Kantolić i pozvala mlade one koji će uskoro upisivati neko zanimanje, da upišu ona koja su potrebna tržištu rada KZŽ, kako bi pronašli posao kod kuće u tvrtkama na području KZŽ.

Tihomir Premužak: ''Grupacija će na sve načine pomoći svojim radnicima iz Ukrajine''

Tihomir Premužak Predsjednik Uprave Vetropack Straže i predsjednik HUM CROMA je napomenuo da se i njegova tvrtka susrela sa sličnim problemima kao i ostali gospodarski subjekti. ''Još smo u korona krizi, a od polovice prošle godine, naše poslovanje dosta opterećuje kriza energenata, a nažalost i rat u Ukrajini je značajno utjecao na rad naše grupacije. Još se održavamo, mislim da dobro odgovaramo na izazov vremena, vrlo rano smo se mobilizirali na samom početku energetske krize i provodili ono što naše poslovanje i naši procesi i postupci nalažu, tako da smo uspjeli smanjiti rizik i minimizirati utjecaj i time ne dozvoliti da nas uništi niti korona kriza niti kriza energenata, niti sada rat u Ukrajini.'' rekao je Premužak i dodao kako vjeruje da će uspjeti tome odolijevati i dalje. Potvrdio je da je jedna tvornica iz grupacije u Ukrajini stradala i za ovu godinu je u toj tvornici proizvodnja izgubljena. ''Na nivou grupacije postoji jedan plan da ćemo iz svih osam preživjelih tvornica i Uprave u Švicarskoj pokušati pomoći radnicima tvornice u Ukrajini i to na sve moguće načine, kroz zaposlenje, podršku i smještaj i sve ono što će određena zemlja u određenom trenutku biti sposobna provesti.'' Na kraju je Premužak na zanimljiv način odgovorio na pitanje koliko su poskupjeli energenti za poslovanje tvrtke. ''Jako puno, ne mogu vam reći brojke, ali jako puno'' – zaključio je Premužak.  

Anđelko Švaljek: ''Ne preživljavaju najjači nego najprilagodljiviji''

Anđelko Švaljek, direktor Regeneracije Zabok također se osvrnuo na utjecaj kriza na poslovanje njegove tvrtke, naglasivši kako problema srećom nije bilo kad je u pitanu COVOD kriza, te je potražnja za proizvodima i uslugama ostala stabilna, a spomenuo je i kako su pomogle i kompenzacijske mjere. ''Trenutno nemamo tržišnih odnosa ni sa Rusijom i Ukrajinom, a što će se događati ne europskim tržištima, koja su naša dominantna tržišta, teško je reći. No smatram ako ne dođe do znatnijeg poremećaja na strani potražnje za našim proizvodima, onda smo u jednoj zoni koju možemo kontrolirati. Naravno da su vremena složenija logistički i komercijalnije, svi ćemo se morati prilagoditi u svojim internim procesima u smili profitabilnosti, ali rako bih da se stvari svode ako je zdravlja i mira, prilagoditi ćemo se i bit će dobro''- rekao je Švaljek, a što se tiče energenata izradio je nadu da neće doći do većih poremećaja. Dodao je da su spremni primiti radnike iz Ukrajine. A na temu diverzifikacije Švaljek je rekao da je diverzifikacija nešto s čim se nosimo svi svaki dan. ''Zahvaljujući tome smo i ostali, jer ne preživljavaju najjači nego najprilagodljiviji.'' – zaključio je Švaljek.

Josip Grilec: ''Sigurnost nema cijene''

Josip Grilec, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županije komore Krapina i direktor Stražaplastike rekao je kako su u tvrtki na vrijeme odgovorili na COVID krizu i na vrijeme su osigurali resurse, pa su u 2020. i 2021. godina za tvrtku bile uspješne. ''Mi bi potpisali za te godine samo bez bolesti'' – rekao je Grilec i dodao da je ta kriza prošla mimo njih. ''Što se tiče radne snage, tu je malo veći problem. Radne snage nemate u okruženju, možda nismo tako atraktivna tvrtka u Humu pa smo već i prije par godina krenuli prema stranoj radnoj snazi'' – rekao je Grilec i dodao da za sada rat u Ukrajini nije izravno pogodio njegovu tvrtku. ''Neizravno će sigurno pogoditi, od cijene energenata, od tržišta, svih ostalih roba, usluga i komponenti, jer dosta često vi ni ne znate gdje vaši proizvodi završe'' rekao je Grilec te se osvrnuo i na diverzifikaciju. ''Kada su izbačene slamke iz proizvodnje mi smo ostali bez jednog dijela profita, da smo se samo bavili time, nestali bi.'' Na temu cijene energenata, koje su u Stražaplastici dogovorili na duži period pa ih je manje pogodile nove cijene Grilec je rekao da misli da je realist a ne hazarder. ''Više volim imati malo danas, nego možda puno sutra. Nisam bio spreman puno izgubiti. Tvrtku morate voditi da imate sigurnost, makar ponekad manje zaradili. Sigurnost nema cijene. I zato smo plin i struju dogovarali na najduži mogući rok. To je procjena. Daleko da su sve odluke bile ispravne, ali morate odlučiti.'' – rekao je Grilec i tajnovito za sutra najavio dobre novosti, ali bez otkrivanja detalja.