Do 15. srpnja riješit ćemo probleme umirovljenika

Autor

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika mr.sc.Vladimir Jordan prošle je subote prisustvovao osnivačkoj skupštini Opći

p_466834Vladimir Jordan, predsjednik HSU (428 x 572).jpg
Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika mr.sc.Vladimir Jordan prošle je subote prisustvovao osnivačkoj skupštini Općinske organizacije HSU-a Kraljevec na Sutli, što smo iskoristili za kraći razgovor.


Čelnik hrvatskog umirovljeničkog korpusa je rođen 1940. godine u Zagrebu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu. Magistar je pravnih znanosti, u mirovini od 1994. godine. Radio je dvadesetak godina u gospodarstvu i desetak godina u državnim organima na području ekonomskih odnosa sa inozemstvom. Predsjednik HSU-a je od 2001. godine, a drugi mandat mu je povjeren na Skupštini održanoj 17. lipnja 2005. godine.

«U mnogim starijim ljudima drijemaju dragocjena blaga. Treba ih samo otkriti...», kazao je Phil Bosmans u svojoj knjizi «Nađi vrijeme da budeš sretan». Eto, i vi ste svoju životnu mudrost i bogato iskustvo usmjerili u dobrobit umirovljenika, invalida i ostalih građanja koji su vam svojim glasom iskazali povjerenje da ih zastupate i da se borite za njihov bolji život. Ušli smo u izbornu godinu. S kakvim programima želite uvjeriti glasače da (o)stanu uz ljude s vaših izbornih lista?

Jordan: Cilj Hrvatske stranke umirovljenika je da i dalje ostane parlamentarna stranka, ali ne čeznemo za vlašću. Želimo biti blizu Vlade i njen partner u rješavanju naših problema. Želimo sudjelovati u donošenju rješenja. Na žalost, Vlada nas često zaobiđe. Nije, na primjer, uzimala u obzir nekoliko naših prijedloga vezanih za unapređenje gospodarstva. Naša generacija nije teret društvu. Naprotiv, imamo iskustvo i znanje i možemo biti itekako korisni i na području gospodarstva. U protekle tri godine se pokazalo da u Hrvatskom saboru možemo znatno utjecati na promjene zakona i sve ostalo što se odnosi na povoljniji materijalni i društveni položaj umirovljenika i drugih građana koji su stali uz nas. Da smo bili uključeni u pripremu mirovinske reforme, ne bi se dogodile nepravilnosti, koje se sada moraju ispravljati.

Da li ste zadovoljni onim što je sadašnja Vlada učinila za poboljšanje socijalnog i materijalnog položaja umirovljenika, invalida i ostalih građana?

Jordan: Prije nego smo postali parlamentarna stranka, naše su udruge ukazivale na probleme. Danas s Vladom ravnopravno pregovaramo i predlažemo rješenja. Zajedno smo radili i s time sam zadovoljan. Učinjeno je dosta, ali ne i dovoljno. Ministarstva i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje odugovlače s provedbom odluka Vlade. Mada još nije sve učinjeno, što je predviđeno u ovom četverogodišnjem razdoblju, zadovoljni smo. Međutim, tijekom ove godine očekujemo da Vlada uradi i preostalo, to jest, da se provede odluka Ustavnog suda o povratu duga umirovljenicima, u svezi sa 43.000 obiteljskih i najviših mirovina i da se ove godine, a o tome smo se nedavno dogovorili, izvrše izmjene mirovina u odnosu na nove umirovljenike, nakon što je 1999. stupila na snagu famozna mirovinska reforma koja je dovela do toga da imamo dvije skupine umirovljenika, jednu koja po starom zakonu u obračunu mirovina koristi 10-godišnju osnovicu, a drugu po novom. To je rezultiralo razlikom starih i novih mirovina od oko 400 kuna, a time i nepovoljan položaj onih koji su u mirovinu otišli 2000. godine i kasnije. To je nepravedno i imamo zadatak da do 15. srpnja to ispravimo. Time bismo bili zadovoljni, osobito oni koje je ta nepravda pogodila. Nastojimo da se «božićnica» zakonski uredi i dodjeljuje svake godine umirovljenicima, čak i onima koji žive u Hrvatskoj, a mirovine primaju iz država koje su donedavno bile u sastavu bivše Jugoslavije.

Krenule su aktivnosti za parlamentarne izbore. Nema sumnje da će vaša stranka osvojiti poštovanja vrijedan postotak glasova.

Jordan: Prvo treba sačekati da izbori prođu. Siguran sam međutim da će nam se prikloniti dobar dio biračkog tijela. Ako umirovljenici, a i ostali građani žele da im bude bolje, normalno je da će glasati u svoju korist. U ovih 15 godina se pokazalo da ako nismo prisutni tamo gdje se odlučuje o našoj sudbini, onda se i dolazi u situaciju u kakvoj jesmo. Želimo biti partner Vlade u rješavanju problema političkim dijalogom. Odbori nam rade dobro. Naš izborni program će temeljiti na uvjerenju da Hrvatska može bolje. Da bismo popravili životni standard naših umirovljenika i tako spremni dočekali ulazak u EU, potrebno je ubrzati razvoj našeg gospodarstva, jer bez toga nema ni postojećih, a kamoli viših mirovina. Vlada se kod ovih pitanja pravi gluha, pa ćemo to područje eventualno rješavati s novom Vladom. Postizborno ćemo sačiniti svoj program. Jasno i glasno, u pregovorima bilo s kime, nastojat ćemo poboljšati materijalni položaj umirovljenika, ali se zalagati i za poboljšanje gospodarskog razvoja, bez kojeg nema ni boljeg života za sadašnje, ali i buduće umirovljenike. Brinemo dakako i o mladim generacijama. Zato i ne čudi što sve više ljudi iz te populacije pristupa našoj stranci. Volio bih da bude i više mandatara za sastav Vlade, da vidimo tko je spremniji usvojiti više naših zahtjeva, da postanemo ravnopravni partneri u kreiranju demokratske socijalne i pravne države. Sudeći prema stalnom rastu članstva i aktivnostima koje provodimo, naša stranka postaje respektabilan faktor na hrvatskoj političkoj sceni.

Kako ocjenjujete rad zagorskih umirovljenika?

Jordan: Ocjena svake političke stranke ovisi o tome koliko ima svojih članova u općinskim i županijskim vijećima. U Krapinsko-zagorskoj županiji, već po tradiciji, vlast participiraju u gradovima ili općinama i dio umirovljenika. Nema sumnje da u tome imamo dosta uspjeha. Vidite i sada imamo dosta vjećnika koji su dobili povjerenje naših građana da se bore za poboljšanje njihovog materijalnog i društvenog položaja. U proteklih desetak godina od kako su umirovljenici na političkoj sceni, stranke u KZŽ su shvatile da se problemi u politici moraju rješavati dogovorno.

Razgovarao i snimio: Ivo Šućur
NAjčitanije