Dokumentacija uništena, suđenje se nastavlja

Autor

Zbog nedolaska na sud svjedoka Zlataka Čuljata, u utorak je na zlatarskom Županijskom sudu odgođeno suđenje petorici opt

cigarete.jpg
Zbog nedolaska na sud svjedoka Zlataka Čuljata, u utorak je na zlatarskom Županijskom sudu odgođeno suđenje petorici optuženih za krijumčarenje TDR-ovih cigareta.


Čuljat je trebao razjasniti čiji je bio kamion u kojemu su pronađene cigarete. Na sud je stigao i dopis iz GP Macelja da je sporna carinska deklaracija, koju je tražio sud, uništena, a isti je odgovor stigao iz Carinarnice u Puli, koja također više nema carinskih izvornika.

Naime, na broju sporne deklaracije na Macelju nalazi se neka druga roba, i to brodska turbina, a ne više tona cigareta. Zbog toga je suđenje odgođeno za jesen, a dotad će se iz zagrebačkog tužiteljstva pokušati pribaviti izvorni dokumenti. Ricchardu Raddolovichu (43) iz Vodnjana, Stjepanu Erdelji (39) iz Hvara, Stjepanu Tenšeku (40) iz Bedekovčine, koji je pritvoren po tjeralici Županijskog suda u Zagrebu, Mladenu Čučeku (46) iz Pregrade te slovenskom državljaninu Peteru Juškoviču (51) sudi se da su izbjegli plaćanje poreza na cigarete u iznosu preko 450 tisuća kuna.

Raddolovichu se stavlja na teret da je 18. travnja 1994. godine prestao pratiti pošiljku cigareta vrijednu 304.114 kuna koja je trebala biti izvezena preko graničnog prijelaza Macelj za slovačko tržište. Na nagovor ostale četvorice optuženih, Raddolovich im je kod motela Plitvice u Lučkom predao robu. Cigarete su krivotvorenom carinskom deklaracijom izvezene, a istu je deklaraciju Raddolovich predao u TDR-u.

Izvor: Vjesnik