Društvu Kajkavina povelja Republike Hrvatske

Autor

Kajkaviana, društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine, održalo je svoju redovnu godišnju

p_989055kajkaviana1.jpg
Kajkaviana, društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine, održalo je svoju redovnu godišnju skupštinu na kojoj je između ostalog podneseno izvješće o prošlogodišnjem radu te o planovima za ovu godinu.


Prema riječima tajnice Društva, Vlaste Horvatić Gmaz prošla je godina završila relativno uspješno. Većina planiranog programa realizirana je bez obzira na osjetno smanjenje prihoda. Realizirana su dva broja Hrvatskog zagorja- časopisa za kulturu čije izdavanje financira i Ministarstvo kulture te je izdan pretisak knjige «Nebeski pastir pogubljenu ovcu išče» Jurja Maljevca iz 1795. godine. Programska aktivnost tijekom zime bila je vidljivo smanjena jer po prvi puta u 17 godina koliko Kajkaviana postoji, zbog nedostatka novca, nije osigurano grijanje dvorca.

Nema novca za hladni pogon

Naime, što se financiranja tiče, do nepovoljne situacije za Udrugu jednim je dijelom došlo jer Ministarstvo kulture prilikom financiranja prihvaćenih programa daje novac za direktne troškove dok troškove hladnog pogona ne financira. Činjenica je da su se u odnosu na prijašnje godine povećali vlastiti prihodi Kajkaviane, no oni nisu bili dovoljni da pokriju sve troškove.

-Zadovoljstvo je konstatirati da se povećao broj korisnika naše knjižnice koju uglavnom koriste kolege stručnjaci i studenti, međutim ove godine imali smo izuzetno mnogo srednjoškolaca, pogotovo pod kraj školske godine kada se pišu maturalne radnje- istaknula je Vlasta Horvatić Gmaz.

Zbirka Kajkaviane sadrži oko tisuću svezaka knjižne građe od 1504. do 1850. godine, a zbirka novije građe sadrži oko 12.000 katalogiziranih naslova od 1850. do danas. Manji dio građe još je u fazi kataloške obrade. Zbirka Kajkaviane nisu samo knjige, tu su i rukopisi, iznimno vrijedna zbirka zemljovida, grafička zbirka, stare razglednice, fotografije…

U ovoj godini i dalje se planira izdavačka djelatnost, pa su tako pred završetkom pripreme Zbornika posvećenog Maksimilijanu Vrhovcu. U pripremi su dva broja časopisa Hrvatsko zagorje koji će biti posvećeni Konjščini i Loboru. Rade i na jednom projektu zajedno s Knjižničarskim društvom Krapinsko-zagorske županije, «Knjižno blago Hrvatskog zagorja». Riječ je o izložbi tiskovina koje čuvaju knjižnice Hrvatskog zagorja. Osim izložbe bit će realiziran i znanstveni skup te radionice za učenike. Nastavit će se i s redovnom djelatnošću na stručnoj obradi fundusa, nabavljanju novih stvari i posudbi.

Pregovori s novim vlasnicima

S obzirom da je promijenjen vlasnički status dvorca Golubovca u kojem je sjedište Kajkaviane jer polovica dvorca je prodana, slijede pregovori s novim vlasnicima čim oni uđu u posjed kako bi dogovorili uvjete po kojima će Kajkaviana i dalje moći eventualno koristiti prostor. Sve prisutne članove Kajkaviane obradovala je vijest kako će uz Dan državnosti, 20. lipnja u Zagrebu, predsjednik Stjepan Mesić, Kajkaviani, odnosno njenom predsjedniku Alojzu Jembrihu uručiti povelju RH.

Podijeljena priznanja učiteljima

Na ovogodišnjoj Skupštini po prvi su puta podijeljena priznanja učiteljima i profesorima osnovnih i srednjih škola koji su se posebno zalagali na promicanju kajkavskog u svom radu s učenicima.

Priznanja su uručena Tihomiru Kovačiću iz Područne škola Lepa Ves, Danici Pelko iz OŠ Donja Stubica, Boženi Lacković iz OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, Sanji Jelačić iz OŠ Oroslavje, Miri Šturlan iz Područne škole Krušljevo Selo, Nevenki Miškulin iz OŠ K.Š. Gjalskog iz Zaboka, Danici Ozimec iz OŠ Marija Bistrica i Barici Gradiški iz Srednje škole Oroslavje.

Izvor: Zagorski list