DUGOROČNE PROGNOZE: Prognostičari najavljuju kakva će biti zima 2024./25.

Autor zagorje.com
prognoza zima snijeg (18).jpg

S dolaskom kolovoza i sve kraćim danima, mnogi već razmišljaju o nadolazećoj zimi i kakvo nas vrijeme očekuje u sezoni 2024/25. Prognostičari diljem svijeta koriste najnovije podatke i modele kako bi pokušali predvidjeti vremenske uvjete koji nas očekuju u nadolazećim mjesecima.

Promjene u obrazcima El Niña

Jedan od ključnih faktora koji će utjecati na zimu 2024/25. je klimatski fenomen poznat kao El Niño. El Niño se javlja kada se površinske temperature Tihog oceana povećaju, što može izazvati značajne promjene u globalnim vremenskim obrascima. Očekuje se da će El Niño ove godine biti izraženiji, što bi moglo rezultirati blažom zimom u sjevernoj Europi, dok bi dijelovi južne Europe mogli doživjeti više padalina.

Mješavina topline i padalina

Prema podacima Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), očekuje se da će sjeverna Europa doživjeti blažu zimu s iznadprosječnim temperaturama. Ovo bi moglo značiti manje snijega i hladnih dana u zemljama poput Švedske, Norveške i Finske. Nasuprot tome, južna Europa, uključujući područja Balkana, mogla bi doživjeti više padalina, s mogućnošću čestih kiša i povremenih snježnih padalina u planinskim predjelima.

Utjecaj na gospodarstvo i svakodnevni život

Promjene u vremenskim obrascima ove zime mogle bi imati značajan utjecaj na gospodarstvo i svakodnevni život. Poljoprivreda, energetika i promet samo su neki od sektora koji će osjetiti posljedice promjena u vremenskim uvjetima. Veća količina oborina mogla bi izazvati izazove u prometu, dok bi blaže temperature mogle smanjiti potrošnju energije za grijanje.

Pripreme i prilagodbe

Stručnjaci savjetuju građanima da prate vremenske prognoze i budu spremni na moguće promjene uvjeta. Kako navode, prilagodba infrastrukture i planiranje hitnih mjera u slučaju ekstremnih vremenskih događaja bit će ključni za smanjenje potencijalnih posljedica.

Zaključno, zima 2024/25. mogla bi biti obilježena promjenjivim vremenskim uvjetima s utjecajem El Niña kao glavnim čimbenikom. Dok se očekuje blaža zima u nekim dijelovima Europe, druge regije suočavaju se s potencijalno izazovnijim uvjetima. Bez obzira na prognoze, važno je biti pripremljen i prilagoditi se promjenama koje dolaze.