Evo kako izgleda glazbena ograda koja svira Hrvatsku himnu!

Autor

Autor projekta Luka Veverec, osmislio je glazbene orgulje od 35 metalnih cijevi koje, ako se sa batićem udaraju redom s lijeva na desno sviraju prve taktove Lijepe naše.

glazbena ograda

Na slici: Autor projekta Luka Veverec

Povodom  obilježavanja 220. obljetnice rođenja Antuna Mihanovića, autora teksta hrvatske himne pored spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku, svečano je otvorena Glazbena ograda . Ovaj eksponat omogućuje svakom posjetitelju, i onima bez glazbene izobrazbe, sviranje prvih taktova Hrvatske himne. Autor projekta Luka Veverec, osmislio je glazbene orgulje od 35 metalnih cijevi koje, ako se sa batićem udaraju redom s lijeva na desno sviraju prve taktove Lijepe naše .

Glazbena ograda dio je projekta  Park znanosti , jedinstvenog u svijetu, započetog u Krapinsko-zagorskoj županiji. Park znanosti autorski je projekt zamišljen s ciljem da se javne površine oplemene interaktivnim znanstvenim i edukativnim sadržajem namijenjenim svim dobnim skupinama.Županija je prepoznala njegovu važnost, odlučivši ga podržati sa sredstvima u iznosu od 32 000kn. Glazbenu ogradu otvorio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar simbolično odsviravši prve taktove.

Glazbena ograda izgleda vrlo atraktivno, simpatično i zanimljivo te vjerujem da će posjetitelji s velikim zanimanjem pokušati odsvirati himnu. Ovim ćemo dati jedan novi sadržaj u Zelenjaku s obzirom da sve više učenika dolazi na terensku nastavu. Ujedno dižemo i nacionalnu svijest te potičemo inovaciju naših domaćih autora kojima dajemo punu podršku – izjavio je župan Kolar.Župan je ujedno najavio i sljedeći eksponat u sklopu Parka znanosti , koji će biti postavljen već tijekom srpnja u Klanjcu, pokraj budućeg muzeja europskih himni, a koji će svirati taktove Ode radosti . Projekt će se nastaviti postavljanjem eksponata na  području gradova i općina naše županije koje imaju određene znamenitosti. 

NAjčitanije