Hajdaš Dončić: 'Ako pobijedi struja koja HNS gura uz HDZ, to će biti prevara birača'

Nadam se da neće pobijediti struja koja HNS gura uz HDZ jer mislim da bi to bila prevara birača jer su birači glasali i za HNS na listi Narodne koalicije - rekao je Hajdaš Dončić

hajdaš

Nakon lokalnih izbora, ponovo je u fokusu pažnje hrvatske javnosti nestabilna i upitna parlamentarna većina, točnije, mogućnost da premijer Andrej Plenković stabilnu Vladu i saborsku većinu sastavi u koaliciji s HNS-om. Iako je sve do nedavno tvrdio da za to nema nikakve šanse, predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak posljednjih je dana promijenio retoriku. Spekulira se da mu je ponuđeno mjesto potpredsjednika Vlade, a njegovoj stranci dvije ministarske fotelje u resorima obrazovanja te pravosuđa.

Ipak, dio HNS-ovaca čvrstog je stava da bi bilo kakva suradnja s HDZ-om značila propast HNS-a i ne žele se ni pod koju cijenu upuštati u tu priču. Vrdoljak je stoga za danas sazvao sjednicu predsjedništva stranke, na kojoj će sudjelovati i svi saborski zastupnici HNS-a, kako bi zajedno odlučili u kom će smjeru stranka nastaviti dalje. Kakva god odluka bila, zasigurno će uzdrmati HNS i barem djelomično izazvati unutarstranački raskol.

Unutarstranačka previranja sve su jača i u SDP-u, kojem je rejting ponovo počeo padati i koji na nacionalnom nivou nikako ne može biti zadovoljan rezultatima lokalnih izbora. Veći dio članstva, kao i mnogi istaknuti SDP-ovci, ne kriju nezadovoljstvo, za sve krive predsjednika stranke Davora Bernardića, a neki su već i javno iznijeli svoj stav kako Bernardić treba podnijeti ostavku.

Komentirajući rezultate lokalnih izbora na nivou čitave Hrvatske, jedan od vodećih SDP-ovaca, Siniša Hajdaš Dončić, kojeg su neki mediji svojevremeno isticali kao jednog od nekoliko mogućih kandidata za Bernardićevog nasljednika, smiruje situaciju jer, kako nam je rekao, smatra da se unutarstranačka pitanja prvo trebaju rješavati unutar stranke, na stranačkim tijelima, a tek onda po medijima.

-Što se tiče rezultata SDP-a na nacionalnom nivou, rezultati su nešto lošiji nego što su bili, ali veseli me što je moj  prijatelj i stranački kolega Ante Bilić pobijedio u Trogiru. To je dokaz da tamo gdje se radi cijelo vrijeme i gdje se ulaže u sebe i u odnos s građanima, da takvi ljudi uz maticu SDP-a i vlastiti identitet mogu pobijediti i u ozbiljnim gradovima. Za daljnje analize podvući ćemo crtu na sjednici predsjedništva stranke i vidjet ćemo kako ćemo se dalje repozicionirati. Iskreno govoreći, bit ćemo pametniji kada ćemo vidjeti kakvu će odluku donijeti HNS. Nadam se da neće pobijediti struja koja HNS gura uz HDZ jer mislim da bi to bila prevara birača jer su birači glasali i za HNS na listi Narodne koalicije - rekao je Hajdaš Dončić.

NAjčitanije