Hanžek: "Tjeraju nas na kršenje zakona"

Sa svih strana može se čuti kako se u ovo vrijeme krize u proračunima (bilo lokalnim ili regionalnim) pojavljuju manjkov

sabor11.jpg

Sa svih strana može se čuti kako se u ovo vrijeme krize u proračunima (bilo lokalnim ili regionalnim) pojavljuju manjkovi nastali nedovoljnim punjenjem. Planirano je teško ostvariti, brojke znaju biti i lošije nego prošlih godina. Uz to, korištenje proračuna ograničeno je unaprijed utvrđenim pravilima i restrikcijama. Određena namjenska sredstva ne mogu se koristiti u druge svrhe.

Najbolji primjer su sredstva skupljena od komunalne naknade koja se mogu trošiti samo za komunalne radove. Iako možda u tom trenutku općina ili grad nema nekih infrastrukturnih radova, ta sredstva ne može preusmjeriti, recimo za isplatu poticaja poljoprivrednicima ili možda stipendije učenicima. Stoga je u saborskom Odboru za lokalnu samoupravu pokrenuta inicijativa za promjenom takvih pravila.

Odbor je raspravljao još u kolovozu

Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Hrvatskoga sabora na 54. sjednici održanoj 26. kolovoza, razmatrao je o Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2010. godinu.

U izvješću Odbora koje je poslano predsjedniku Sabora među ostalim stoji: Članovi Odbora suglasni su u ocjeni da bi jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave trebalo omogućiti da iznimno od zakona i podzakonskih akata kojima je propisana isključiva namjena korištenja neporeznih prihoda tih jedinica, mogu te prihode koristiti i za druge namjene iz njihovog samoupravnog djelokruga, uz uvjet da se ne dovede u pitanje obavljanje djelatnosti koja se financira iz tih prihoda. Pri tome je istaknuto da su prihodi većine jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave značajno smanjeni, pa je dovedeno u pitanje redovito financiranje poslova iz samoupravnog djelokruga tih jedinica.

Također, s tim u svezi ukazano je da značajan broj jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, zbog smanjenje prihoda nije u stanju financirati tekuće rashode, primjerice, rashode za zaposlene, s jedne strane, dok s druge strane imaju slobodnih sredstava kojima je namjena određena, primjerice, prihodi s osnova komunalne naknade, a koja ne mogu koristiti za druge namjene, bez obzira što se time ne bi dovelo u pitanje obavljanje djelatnosti koja se financira iz tog prihoda.

Odbor je na kraju svog izvješća jednoglasno odlučio Hrvatskome saboru predložiti donošenje zaključka u kojem se predlaže Vladi RH da odgovarajućim aktom omogući jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, da iznimno od zakona i podzakonskih akata kojima je propisana isključiva namjena korištenja neporeznih prihoda tih jedinica, mogu te prihode koristiti i za druge namjene iz njihovog samoupravnog djelokruga, uz uvjet da se ne dovede u pitanje obavljanje djelatnosti koja se financira iz tih prihoda.

Za komentar smo zamolili zastupnika u Saboru Ivana Hanžeka, koji je jedan od inicijatora promjena.

Vlada spora kao puž

- Zvonimir Mršić i ja pokrenuli smo tu inicijativu na Odboru za lokalnu samoupravu da se izvanredno u ovoj godini dopusti prenamjena sredstava. Inicirali smo to s obzirom na financijske okolnosti i ono što je država učinila s proračunima gradova i općina, smanjenjem poreznih stopa, odnosno prihoda iz poreza. To su namjenska sredstva za socijalu, školstvo i druge djelatnosti, koja su ove godine nedostatna za financiranje posebno socijalnih potreba (stipendija, socijalnih pomoći, prijevoza učenika, ogrjev, udžbenici). Sve stranke podržale su jednoglasno taj zaključak. Prilikom rebalansa proračuna na plenarnoj sjednici od strane ministra Šukera ta je sugestija prihvaćena. Rečeno je da će se očitovati s uredbom ili na neki drugi način to regulirati. Nažalost, još uvijek čekamo, a prošla su dva mjeseca. Znamo da je u nekim gradovima i općinama loša situacija i na taj način nas se tjera da kršimo zakon bez obzira što nisu za to predviđene sankcije. No, nitko od nas ne želi da mu revizija u svom nalazu spominje nenamjensko trošenje jer se to obično u javnosti shvaća da su sredstva potrošena bez veze. Inicirat ćemo idući tjedan u saborskoj raspravi da se ubrza donošenje takve odluke – rekao nam je saborski zastupnik Ivan Hanžek.

I saborska zastupnica Danica Hursa, također članica Odbora za lokalnu samoupravu, podržala je ovu ideju naglasivši kako ovakve promjene trebaju služiti prvenstveno za ublažavanje socijalnih pitanja, a nikako ne za isplatu plaća jer svi su svjesni krize koja nas je zahvatila. I one je izrazila nezadovoljstvo što se odgovor od Vlade tako dugo čeka.

Zvonimir Mršić ipak povukao prijedlog na saborskoj raspravi

No, prema posljednjim informacijama koje smo dobili iz Hrvatskog sabora, predsjednik Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Zvonimir Mršić povukao je ovaj prijedlog na saborskoj raspravi, što je vidljivo iz saborskog fonograma.

Nakon što je predsjednik Sabora Luka Bebić pozvao ministra Ivana Šukera da se izjasni o zaključku Odbora, ministar Šuker je rekao: S obzirom da se ovdje radi o odredbama koje su regulirane Zakonom o komunalnoj djelatnosti bio je dogovor sa zastupnikom gospodinom Mršićem da se ovaj zaključak povuče, a da mi do, praktički izrade proračuna nađemo mogućnosti zapravo u promjenama Zakona o komunalnom gospodarstvu da se nađe mogućnost da se pomogne jedinicama lokalne samouprave s tim da ćemo morati ugraditi instrumente da se ti novci baš svi ne potroše za plaće i nešto slično nego da dio tih novaca ipak ostane za komunalnu infrastrukturu. Mislim da smo se oko toga usuglasili. Ne?
Na to je zastupnik Mršić odgovorio: Evo u ime odbora povlačimo.

NAjčitanije