HNB i banke danas opet poslale važno upozorenje: Pripremite gotovinu!

PXL_291022_96431977.jpg

Do uvođenja eura kao službene valute plaćanja u Hrvatskoj ostalo je tek nekoliko dana.

 ''Došli smo nadomak velikog strateškog cilja, uz Schengen, uvođenje eura je konačni korak Hrvatske s obje noge u najdublju integraciju Europske unije čime ostvarujemo strateški program Vlade i ispunjujemo preuzetu obvezu kada smo pregovarali članstvo u Uniji'', istaknuo je premijer Andrej Plenković na početku 19. i ujedno i posljednje sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj, kojom predsjedava u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu, prenosi Dnevnik.hr.

 Ide li sve prema planu, ključna je tema, a Plenković je naglasio: ''Trebalo nam je pet godina intenzivnog rada. Želim svima zahvaliti koji su doprinijeli ovom procesu. Mislim da možemo biti itekako zadovoljni, ostvarili smo cilj brže nego neke druge zemlje koje su krenule prije nas. Postajemo 20. članica europodručja. Mi ćemo uvođenjem eura biti znatno zaštićeniji u krizama s kojima se suočavamo''.

Simbolično će prelazak s kune na euro biti obilježen kada će iza ponoći ministar financija Marko Primorac i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić na bankomatu blizu HNB-a podići prve eure, najavio je Plenković.

Podsjetio je i da 1. siječnja povodom ulaska Hrvatske u eurozonu i u Schengen u Zagreb stiže predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen s kojom će predstavnici Vlade posjetiti  Breganu. Dočekat će ih ondje slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar s kojom će razgovarati o novom režimu bezgraničnih kontrola, a potom će s Uvon der Leyen na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu popiti kavu koju će platiti eurokovanicama.

 ''Simbolično i bez velikih fešti i troškova. Ovo je opipljiva promjena za sve građane. Mislim da je u ovim okolnostima ovo primjeren način obilježavanja'', poručio je Plenković i poručio: ''Ulazimo potpuno spremni u euro''.

 Primorac je podsjetio da je zbog uvođenja eura izmijenjeno 70 zakona, a usklađivanje zakonodavstva nastavlja se i u 2023. godini te da će poseban naglasak i dalje biti na zaštiti potrošača.

 Obvezno dvojno iskazivanje cijena s ciljem informiranja kupaca stupilo je na snagu 5. rujna, a predstavljen je prvi put i proračun u eurima, kazao je te dodao: ''Iako se najveća bojazan odnosila na potencijalne inflatorne pritiske, oni su u Hrvatskoj minimalni, kao što su bili i u drugim državama koje su uvodile eure. Naravno da je razina općeg porasta cijena nešto veća i to je u skladu s očekivanjima''.

U ovom tjednu je i finalna faza opskrbe gotovim novcem eura: ''Ukupno 1,2 milijuna komada početnih paketa eurokovanica je distribuirano institucijama''.

Od 1. siječnja počinje razdoblje dvojnog optjecaja, gdje se uz kune koristi i euro. Građani će moći plaćati proizvode i usluge u kunama, a povrat će dobivati u eurima.

Do 31. prosinca 1300 bankomata će isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja će 2700 bankomata biti spremno za isplatu eura.

Građani će imati godinu dana za zamjenu kuna u eure, a nakon toga će to moći obaviti neograničeno u HNB-u zamjenu novčanica dok će se kovanice moći mijenjati još iduće dvije godine.

Primorac je istaknuo da će dobrobiti od eura biti vidljive, značajne i trajne: ''Sigurno je da eurom stječemo instrument koji će Hrvatskoj omogućiti da bude ekonomski jača i otpornija na ovu i na sve buduće krize''.

Sve novčanice eura su nabavljene i distribuiraju se prema gotovinskim centrima i bankama, kao što će kasnije i prema poduzećima, kazao je Vujčić i dodao da se uspješno kraju privodi i kovanje eurokovanica: ''Uspjeli smo iskovati 400 milijuna komada hrvatskih kovanica, a ovaj tjedan očekujemo da će otkovati još pet milijuna komada, što će biti ukupno 96,4 posto od ukupne planirane količine kovanica''.

Istaknuo je da je predopskrba banaka počela u listopadu i uspješno je realizirana: ''Predopskrba poduzeća koja je započela u prosincu dosad se odvijala sporom dinamikom. Nadam se da će se u idućim danima intenzivirati. Pozivam poduzetnike da pripreme potrebne količine eura za poslovanje na vrijeme''.

Podsjetio je da se početni paketi eura za građane mogu kupiti u bankama, Pošti i Fini. Do sada je prodano 682.000 početnih paketa, odnosno gotovo60 posto od ukupnog broja paketa.

''Od sredine kolovoza do sada vrijednost kuna u opticaju je smanjena za više od 16 milijardi kuna, s 35,2 milijarde kuna na 18,9 milijardi kuna. Građani su nas poslušali. To će olakšati pritisak na konverziju gotovine u siječnju'', naglasio je guverner HNB-a.

Banke su se dobro pripremile i ne očekuju se nikakva neugodna iznenađenja, kazao je Vujčić i opetovao HNB-ovo upozorenje: ''Dio usluga tijekom novogodišnjeg vikenda bit će ograničeno dostupan ili nedostupan te je dobro imati kod sebe nešto gotovine'', javlja Dnevnik.hr.