''Hrvatska je izuzetno atraktivna i nakon ljetne sezone''

Autor zagorje.com
-

Nakon uspješno održane Međunarodne konferencije TOURISM 365 i prvog b2b Marketplacea s naglaskom na cjelogodišnji turizam, organizator je globalnim buyerima prezentirao cjelogodišnju turističku ponudu u nekoliko destinacija – ove godine ponudu Hrvatskog Zagorja, Grada Zagreba, Kvarnera i Istre.

Konferencija TOURISM 365 u trajanju 3 dana okupila je ponovo eminentne turističke stručnjake iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Grčke, Njemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, kako bi raspravljali o najaktualnijim izazovima poslovanja u razdoblju obilježenom brojnim promjenama i krizama.

Stručnjaci Tom Jenkins /ETOA, Simone Zagrodnik /EHTTA, Robert Dee /New Deal Europe, Zdravko Počivalšek, bivši potpredsjednik Vlade Slovenje, Danielle Whitmore /Internova Travel Group, Ivana Budin Arhanić /Valamar Rivijera, Kristina Milin Topalović/ Horwath HTL, Denis Ilić / G Adventures, Thomas Bomkes / ITB Berlin, Simone Zagrodnik / EHTTA, Leila Krešić-Jurić/ HTZ NY, Tonči Glavina / MINTS, Dubravka Kalin/ Ministrastvo ekonomije i turizma Slovenije, George Tziallas/ DBC diddikasia, Tomislav Pamuković / Muzej Iluzija, Tine Murn /New Deal Europe, Dario Marčac i članovi CREW zajednice, novinari globalnih turističkih izdanja - Mary Novakovich, Anja Mutić, Yasha Wallin i drugi predstavili su svoja iskustva, uspješne primjere iz prakse i prijedloge kako poslovati uspješno i kreativno razvijati turizam.

Sudionici su imali prilike čuti strategije razvoja pojedinih država i velikih hotelskih kompanija i turističkih asocijacija, a gotovo svi su na prvo mjesto stavili važnost razvoja održivog poslovanja kojim se ne remeti redovan život lokalnih destinacija. U tome ulogu moraju imati pojedine vlade oblikovanjem pozitivne poduzetničke klime i poticati investicije u održive projekte ravnomjerno u svim vrstama turizma i geografskim područjima pojedine države, velike kompanije moraju razvijati svoje tekuće poslovanje poštujući principe održivog poslovanja i produživati svoje poslovanje u tijeku godine te turisti moraju putovati održivo ne narušavajući život u destinaciji i ostavljajući samo pozitivan efekt svoje posjete. Hoće li to biti tako ovisi o svima koji su uključeni u turizam.

Sljedeći zaključak konferencije odnosi se na važnost inovativnog pristupa razvoju, razmišljanja i djelovanja izvan uobičajenih okvira i kreiranja proizvoda prema traženju suvremenih turista s naglaskom na posebna iskustva i nove trendove. Sudionici su imali priliku vidjeti kako to rade neki od uspješnih turističkih poduzetnika i upoznati priču o nastanku Muzeja iluzija, najpopularnijeg hrvatskog muzeja s više od 45 franšiza u cijelom svijetu, zatim o najtišem reliju na svijetu, upoznati eSport i globalni utjecaj na destinacije koje se njime bave, naučiti kako spojiti tradiciju, baštinu, agroturizam i visoku modu te suvremeni marketing na globalnom nivou i slične uspješne primjere turizma „out of the box“.

Konferencija je ponudila i 2 edukativne radionice na kojima su se mogle savladati osnovne, pa i napredne vještine, komunikacije i suradnje sa Z generacijom i mlađim generacijama te kako uspješno oblikovati iskustvo i prezentaciju posebnih doživljaja unutar destinacije te svladati vještine suvremenog „storytellinga“.

Izvrsnu prezentaciju održao je Carlos Cendra Cruz, vodeći analitičar iz španjolskog Mabriana, globalno kompanije za obradu BIG DATA podataka, i predstavio gdje su konkretni potencijali Hrvatske za razvoj turističke ponude u pred i post sezoni unutar sljedećeg razdoblja te naglasio otvoreni prostor za to u okvirima outdoor, zdravstvenog, kulturnog i gastro turizma te upoznao sudionike prema kojim tržištima moramo s takvom ponudom prvo krenuti.
Najveći novitet konferencije bio je b2b Marketplace kojeg je organizatorica Ivana Kolar pripremila s kolegama Tine Murn i Robert Dee iz londonskog New Deal Europe, a na kojem je okupljeno 30-tak globalnih kupaca zainteresiranih za cjelogodišnju ponude hrvatskog turizma iz SAD-a, Velike Britanije i više europskih destinacija. Više od 70 delegata iz 19 država održalo je gotovo 500 sastanaka, koje su završili sa širokim osmjesima na licima, vidno zadovoljni ostvarenim kontaktima i pokrenutim suradnjama.

Nakon toga organizator konferencije u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i županijskim turističkim zajednicama poveo je buyere – predstavnike turističkih agencija i turoperatora na 4-dnevno edukativno studijsko putovanje u kojem je agentima predstavljena ponuda Hrvatskog Zagorja, grada Zagreba, Kvarnera i Istre.

Agenti su imali priliku razgledati, boraviti i susresti se s predstavnicima Zagreb Hilton Hotela, Hilton Costabella resorta, Terma Tuhelj i Valamar Rivijere. Između ostalih posjetili su Terme Tuhelj, gdje se konferencija i održavala, Vuglec breg, Muzej iluzija, Canopy hotel, hotel Esplanade i centar grada Zagreba, zatim Trsat, Yacht club, Volovsko i Opatiju te destileriju Aura u Buzetu, Karlić tartufe, Zigante restoran, Tomaz vinariju, Motovun i Isabella resort u Poreču.

Na putu su im prezentirani posebni doživljaji i iskustva, pa su imali priliku npr. obići Zagreb s poznatim street art umjetnikom Golubićem i doživjeti urbanu stranu grada, upoznati baštinu Zagorja i okušati se u mačevanju s vitezovima iz doba Seljačke bune, naučiti kako se traže tartufi i koliko u tome mogu pomoći psi tartufari i naučiti podosta o zdravstvenom turizmu čiji su začeci bili u Opatiji i Hrvatskom Zagorju.

„Ovo je vrhunski B2B i fam trip događaj u Hrvatskoj. Bila je to savršena kombinacija posla i otkrivanja sjevernih i središnjih krajeva zemlje, jadranske obale i živopisnog glavnog grada Zagreba. Sastanci između agencija iz cijele Europe i značajnih hrvatskih partnera bili su izuzetno produktivni i doveli su do nekih obećavajućih početnih kontakata. Obilazak hrvatskih destinacija ponudio nam je odličan doživljaj kulture, gastronomije i susreta s lokalnim ponuđačima i hotelijerima. Hrvatska je izvanredna zemlja s puno mjesta za posjetiti tijekom cijele godine. Čestitke svima na organizaciji.“ - Isabelle Lepeu, My Family-time, Francuska.

„TOURISM 365 konferencija u Tuheljskim Toplicama bila je vrlo informativna s velikim uvidom u turizam u Hrvatkoj i Regiji. Sadržaj konferencije pružio je svim turističkim profesionalcima najnovije trendove u jugoistočnoj Europi. Bilo je sjajno upoznati sve velike hotelske tvrtke i druge turističke dobavljače na jednom mjestu. Organizacija događaja bila je izvrsna. Upoznavanje Zagreba, Zagorje, Kvarnera i Istre dočarao je sve ljepote i skrivene dragulje Hrvatske. Veselim se novim suradnjama koje će sigurno osigurati nove poslove i dolaske gostiju u Hrvatsku. “ – Denis Ilić, G Adventures, Velika Britanija

„Ako bih turizam trebala opisati jednom riječju, to bi bila riječ promjena. Dugo vremena uživali smo u kontinuiranom rastu turizma bez prevelikih stresova, a onda u samo nekoliko godina, industrija se našla pod pritiskom velikih promjena – COVID pandemija, rat u Europi, klimatske promjene i manjak radne snage. Budućnost turizma moramo razvijati u smjeru održivog i odgovornog poslovanja, kreativnog razvoja i značajnog uključivanja mladih generacija u kreiranje ponude te ih ohrabrivati na razmišljanje i djelovanje „izvan okvira“. Prvo smo svjedočili svjetskoj pandemiji, pa ratu u Europi. Klimatske promjene i manjak radne snage su također dva faktora koja značajno obilježavaju razvoj industrije. Posljednjih nekoliko godina bilo je puno razgovora o održivosti, izdržljivosti i digitalizaciji – izazovi na koje je potrebno adekvatno odgovoriti na kreativan i inovativan način. Kako bi kreirali sigurnu budućnost, moramo promijeniti perspektivu, izaći iz zone komfora i okrenuti se kreativnijim načinima razvoja industrije i uključiti think big pristup“ zaključila je Ivana Kolar, organizatorica konferencije i CEO Julius Rosea.

TOURISM 365 zasigurno je danas jedna od najvažnijih konferencija u Regiji, a broj i kvaliteta sudionika te zaključci događaja to i dokazuju.

.

.

.