Hrvatski klimatolog: ‘Ne želim to ni sanjati, kamoli doživjeti’

prognoza ljeto suša vrućine.jpg

Dok Hrvatsku ovih dana ‘trese’ promjena vremena koja je sa sobom donijela naglo zahlađenje, ne tako davno diljem zemlje harao je toplinski val, a temperature su išle i do 40 stupnjeva Celzijusa.

Zbog rekordnih temperatura, mnogi su se zapitali što to znači za budućnost Europe, a o svemu tome sada je progovorio i ugledni hrvatski kimatolog i profesor atmosferske fizike na zagrebačkom PMF-u, Branko Grisogono.

“Najveći dio Mediterana ubrzano se zagrijava. Odnosno, zagrijava se brže od planetarnog prosjeka. Konkretno, Hrvatska treba očekivati dulje toplinske valove na relativno širim područjima u odnosu na prije. Sami maksimumi temperatura nisu toliko bitni koliko je bitno trajanje i površina jer se radi o toplinskoj energiji koja se može raspodijeliti na različite načine”, rekao je za Večernji list.

“Međutim, energija progresivno raste. Maksimalne temperature u idućem desetljeću vjerojatno će biti preko 40 Celzijevih stupnjeva, a to znači da će apsolutni lokalni maksimumi, pritom mislim na neki grad, neku lokaciju, ići i preko 45 Celzijevih stupnjeva. To nije dobro ni za biljke, ni za životinje, ni za ljude, no ljudi će se snaći”, dodao je.

Priznao je i kako ga je kao znanstvenika strah posljedica klimatskih promjena.

“Da, postoje tri stvari kojih se bojim, što će biti s biljnim i životinjskim svijetom, što će biti s bioraznolikošću te što će biti s djecom i našim unucima, u kakvom će oni svijetu živjeti. Strahove volim kratko formulirati, zato što ih ne želim ni sanjati, a kamoli doživjeti”, poručio je, piše Večernji.