Igor Štiks dobio nagradu Gjalski

Autor

Knjževnik Igor Štiks ovogodišnji je dobitnik renomirane književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski za najbolje prozno djelo

p_500585igor.jpg
Knjževnik Igor Štiks ovogodišnji je dobitnik renomirane književne nagrade Ksaver Šandor Gjalski za najbolje prozno djelo objavljeno u razdoblju od 1. rujna 2005. do 1. rujna 2006. godine.


Između 41. objavljenog i na natječaj prijavljenog proznog djela hrvatskih autora prosudbeno je povjerenstvo na čelu s književnikom Titom Bilopavlovićem jednoglasno izabralo Štiksov roman Elijahova stolica izdan u nakladi Frakture iz Zaprešića.

´U romanu Elijahova stolica autor meastralno spaja intimnu dramu s bezvremenim pitanjima te kroz sudbinu jednog čovjeka i kroz veliku ljubavnu priču progovara ne samo o osobnoj tragediji već i o tragediji grada, naroda, kontinenta´, rekao je Bilopavlović obrazlažući ovogodišnju nagradu. Dodao je da nagrađeni roman ne samo da je potvrdio ranije kritičke prosudbe o mogućnostima i dometima mladog Štiksa nego je sve dosadašnje čitatelje i prosuditelje uvjerio da je riječ o djelu izuzetne stilske čistoće, modernosti tematike (traganje za identitetom, za korijenima osobnosti) sudbinski određeno i inteligentno vođene tragične fabule te precizne značenjski bogate i fakticitetom uvjerljive rečenice.

U knjizi Igor Štiks opisuje nesvakidašnju sudbinu austrijskog pisca Richarda Richtera koji se nakon emocionalne krize i bračnog brodoloma na pragu pedesete u proljeće 1992. godine iz Pariza vraća u rodni Beč, gdje pronalazi sakrivenu bilježnicu svoje majke. Nakon otkrića njezina šokantnog sadržaja napisanog u dramatičnim ratnim okolnostima 1941. godine njegov se život stubokom mijenja. Richter odlučuje otkriti svoje korijene, a njegova potraga usmjerava ga u pravcu ratnog Sarajeva, gdje dolazi na samom početku opsade.

´Promišljanje duhovnog ozračja multietničkog i mulitikonfesionalnog Sarajeva na početku opsade u prošlom ratu ide u red najljepših stranica napisanih o tom nesretnom gradu, usput gradu autorova rođenja´, dodao je Bilopavlović.

Igor Štiks, rođen 1977. godine u Sarajevu, najmlađi je dobitnik Nagrade Gjalski koja će mu biti svečano uručena u subotu 28. listopada u Zaboku.
NAjčitanije