Ivan Jarnjak se vraća u velikom stilu

Ivan Jarnjak ponovno je u sedlu i jači nego ikad vraća se u vrh stranke nakon sabora HDZ – a 20. svibnja. Sažetak je onog što smo ekskluzivno doznali o aktivnostima potpredsjednika te stranke koji je zadnjih mjeseci pao u nemilost aktualne predsjednice HDZ – a i njezinih stranačkih perjanica.

jarnjak3.jpg

Iako su ga mnogi već otpisali s političke scene, Ivan Jarnjak bit će kandidat hrvatskog sjevera za potpredsjednika stranke s daleko najvećim izgledima da bude izabran na tu funkciju. Kako doznajemo od visokopozicioniranih članova HDZ – a, oko kandidature Jarnjaka  postignut je svojevrsni konsenzus svih struja unutar HDZ – a,a navodno ga podržava  i velika većina stranačkih kolega koji su u taboru Jadranke Kosor.

Je li to moguće u situaciji kad su u HDZ – u gotovo svi protiv sviju, i dok su podjele po klanovima najveće u 23 godine postojanja stranke, pitanje je na mjestu. Upućeni u recentna zbivanja u toj najbrojnijoj i najvećoj oporbenoj stranci govore da je Jarnjak upravo ona karika koja sprječava da podjele na kulminiraju i da ne dođe do raskola u stranci i mogućih osnivanja novih političkih opcija.

Isto tako, Jarnjak je glavni pokretač ujedinjenja svih kandidata protiv Jadranke Kosor koja ga se uz pomoć najbližih suradnika poprilično lako odrekla uoči prošlih parlamentarnih izbora zbog navodnih optužnica protiv njega. Brzo se pokazalo da je riječ o političkom igrokazu kojega je režirao netko od Jarnjakovih oponenata u stranci i tempirao u vrijeme kad su se stvarale stranačke liste za Sabor. I sve je to bivši prvi čovjek hrvatske policije stoički podnio, čekao i dočekao pogodan trenutak kad njegova „imperija uzvraća udaraca“.

Mada se o tome još javno ne govori, javna je tajna da je Jarnjak uspio „spojiti“ Darka Milinovića i Tomislava Karamarka, a navodno se njima priklonio i doktor Drago Prgomet ( Milan Kujundžić još kalkulira što će napraviti), te da će oni izaći na stranački sabor sa jednim kandidatom. To će gotovo sigurno biti Darko Milinović, dok bi zamjenik trebao biti Karamarko. Jedini koji nije pristao da odustane od kandidature i da nastupi unutar „velike alijanse“ protiv Kosor je Domagoj Ivan Milošević. No, Milošević itekako respektira Jarnjaka i njegovo će ljudi gotovo sigurno poduprti Jarnjakovu kandidaturu za potpredsjednika stranke.

Milošević, osim u dijaspori, Zagrebu, Splitu i još nekim većim gradovima u Hrvatskoj, stranački je moćan u Međimurskoj, Varaždinskoj i u Krapinsko – zagorskoj županiji, čije bi područje i Jarnjak (ponovno) trebao zastupati u stranci. U potonje tri županije, u dvije su najizgledniji kandidati za predsjednike županijskih organizacija koji su skloni Miloševiću, dok je i treći kandidat u dobrim odnosima i s Miloševićevim i Jarnjakovim klanom. Znači, što se tiče glasanja na saboru HDZ – a, s čijim se datumom održavanja počelo licitirati, Jarnjak je miran. Bilo da je sabor na rođendan Jadranke Kosor ili 5 tjedana prije.

Strateška neslaganja

A zašto Milošević neće s Jarnjakom, Milinovićem, Karamarkom i kompanijom ? Ideološki se ne slažu ? Netočno. Imaju različitu viziju HDZ – a u budućnosti ? Možda, ali se razlikuju samo u nijansama. U čemu je onda problem ? Milošević ne vjeruje u strategiju nastupa u javnosti  prema kojoj stranka može ponovno postati vodeća u državi s tri moćna čovjeka : Milinovićem kao predsjednikom HDZ – a, njime kao kandidatom za premijera i Karamarkom kao pretendentom da zamijeni predsjednika Josipovića.

Teško da birači mogu akceptirati takvu trodiobu moći i razlučiti tko je tu glavni, tvrdi Milošević poučen lošim iskustvom sadašnjeg premijera Zorana Milanovića na izborima 2007. kad je najprije u prvi plan istaknut Ljubo Jurčić pa to na kraju nije dobro završilo po SDP. Ima li i teoretske šanse da Milošević popusti i da se onda Kosor premoćno „skine“ s trona HDZ – a, retoričko je pitanje našeg sugovornika iz HDZ – a. Složili smo se u jednom, samo u slučaju da Milošević, kojega i članovi doživljavaju kao novog čovjeka koji može zaokrenuti kurs u HDZ – u, bude kandidat za predsjednika, a Milinović zamjenik.
 
Škvorc se neće kandidirati 

Ali vratimo se mi na zbivanja u zagorskom HDZ – u. Iako to još nije javno izrekao, sigurno je da sadašnji prvi čovjek zagorskog HDZ  -a Milivoj Škvorc ne ide po novi mandat. Škvorc još kalkulira, govore mnogi u HDZ – u i izvan njega, no ovaj put to vrlo vjerojatno nije tako i neće se kandidirati za predsjednika zagorske organizacije. Škvorc je i još će dugo biti važan u krapinsko – zagorskom HDZ – u i svi oni koji ga podcjenjuju, griješe. Da je u igri s Jarnjakom, nema sumnje i po logici stvari Jarnjak mu je osigurao neko od pozicija u novoj kadrovskoj premetaljci u HDZ – u.

Drugim riječima, Škvorc će časno odstupiti i stranku prepustiti jednom od kandidata za njegovu fotelju. Zasad su kandidature objavili Vladimir Pleško i Josip Horvat. Sa istoka će sigurno stići kandidatura, a čeka se trenutak da to učini i predsjednik HDZ - ove mladeži Žarko Tušek. Naime, Tušek se nije natjecao za predsjednika krapinskog HDZ – a, kao ni Horvat, čime su obojica jasno dali do znanja da bi rado zasjeli u Gajevu ulicu u Krapini. Da bi u srazu dvojice stranački jakih Krapinaca, bolje reći Šemničana, mogao profitirati netko treći, nadaju se Pleško i netko sa istoka. Taj famozni „netko“ još se ne zna, a najglasnije se spominje da će ga utjeloviti jedan iz (grado) načelničke trojke : Mirko Krznar, Stjepan Sokolić ili Miroslav Kopjar .

Gregurović jedino osvježenje

Novoizabrani predsjednik Gradske organizacije HDZ – a Krapine Zoran Gregurović dosad je jedino pravo osvježenje unutarstranačkih izbora u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Gregurović nije od jučer u politici i u društvenom životu :  trenutno je predsjednik Gradskog vijeća Krapine,  javnosti je poznat kao nekada vrlo aktivan predsjednik Mladeži HDZ – a naše županije i kao aktualni predsjednika DVD – a Krapina.

Mnogi govore da će Gregurović biti kandidat i za novog gradonačelnika Krapine na lokalnim izborima 2013., što je vrlo izgledno ako Josip Horvat postane novi predsjednik zagorskog HDZ – a i time kandidat za zagorskog župana.

NAjčitanije