Izbori 2009.: Tko su kandidati za vruće fotelje?

Autor


Kad političke stranke još uvijek ne žele otkriti karte, pokušali smo kroz političke kuloarske priče doći do imena kand

dbdcbe9f-1c8c-4515-ad94-2a75aabb9bc6.jpg


Kad političke stranke još uvijek ne žele otkriti karte, pokušali smo kroz političke kuloarske priče doći do imena kandidata za mjesto župana i gradonačelnika zagorskih gradova.

Vrijeme lokalnih izbora neumitno se približava. Prvi puta na izravnim izborima birat će se župani, načelnici i gradonačelnici. Zbog toga javnost najviše intrigiraju imena mogućih kandidata.

No, stranke su do sada otkrile vrlo mali broj imena. Neke niti jedno. O nekim se imenima u javnosti govori više, o nekima manje. Neki vrebaju iz prikrajka, drugi su vrlo sigurni u svoju pobjedu.

Uz one kandidate koji su službeno potvrđeni, pokušali smo sumirati podatke, dodajući i ona imena o kojima se šuška u političkim kuloarima. Ovaj puta ograničili smo se na županiju i zagorske gradove.

Mjesto župana

Jedini čija je kandidatura poznata i koju su javno obznanili i čelnici stranke je ona Anđelka Topolovca (HNS i DC-a) i SDP-a Siniše Hajdaša Dončića.

Upload slika i fotografija

Anđelko Topolovec kandidat HNS i DC-a

Upload slika i fotografija

Siniša Hajdaš Dončić, SDP-ov kandidat za župana

Dok se među HDZ-ovim kandidatima vrte Mato Regvar, Ivica Zaplatić i Stjepan Merkaš,. Iz igre nikako ne treba otpisati Vlastu Hubicki (HSS), kao ni Stanka Belinu (ZDS).

Gradonačelnici

Već je dugo vremena jasno kako bi se u našem glavnom gradu Krapini, glavna bitka mogla voditi između Josipa Horvata (HDZ) i Željka Vincelja (HNS). S druge strane i u Zaboku je možda najsigurnije tipovati na dvoboj i to između Rajka Fureša (HDZ) i Ivana Hanžeka (SDP). I središte istočnog dijela županije, Zlatar, nudi dvoboj i to između Miroslava Kopjara (HDZ) i Marijana Đureka (HNS).

Oroslavje kao naša najpolitičkija sredina nudi i najviše kandidata. To su Ivan Tuđa (SDP), Milan Babić (HDZ), Danica Hursa (HNS) i Mladen Hren (HSS). U susjednoj Donjoj Stubici za sada se spekulira s imenima Branka Kebeta (HSS), Jasne Marije Cerc (HSU) i jedinog poznatog nezavisnog kandidata Juraja Srebačića.

Naš najmanji grad Klanjec mogao bi dobiti gradonačelnika u dvoboju Žarka Broza (HSLS) i Željka Kolara (SDP). U Pregradi pak pitanje tko će se suprotstaviti Vilmici Kapac. Hoće li to iz redova SDP-a biti Ana Krušlin ili mladi lav Marko Vešligaj.


ŽUPANIJA
HDZ - Mato Regvar, Ivica Zaplatić, Stjepan Merkaš
HSS – Vlasta Hubicki
SDP – Siniša Hajdaš Dončić
HNS – DC Anđelko Topolovec
ZDS – Stanko Belina

GRADOVI

Krapina

HDZ - Josip Horvat
HNS/SDP - Željko Vincelj

Zabok
HDZ – Rajko Fureš
SDP/HSS/HNS – Ivan Hanžek

Zlatar
HDZ – Miroslav Kopjar
HNS/SDP/HSS – Marijan Đurek

Oroslavje
SDP – Ivan Tuđa
HDZ – Milan Babić
HNS – Danica Hursa
HSS – Mladen Hren

Pregrada
HDZ – Vilmica Kapac
SDP – Ana Krušlin, Marko Vešligaj

Donja Stubica
HSS – Branko Kebet
HSU/SDP – Jasminka Marija Cerc
Nezavisni – Juraj Srebačić

Klanjec

HSLS/HDZ – Žarko Broz
SDP – Željko Kolar

NAjčitanije