Izložba: Rattkayi Velikotaborski u borbi protiv Turaka

Autor

U Dvoru Veliki Tabor 1. rujna 2006. godine u 19 sati otvara se izložba Rattkayi Velikotaborski u borbi protiv Turaka. Iz

tabor2.jpg
U Dvoru Veliki Tabor 1. rujna 2006. godine u 19 sati otvara se izložba Rattkayi Velikotaborski u borbi protiv Turaka. Izložba će predstaviti ratnike iz obitelji Rattkay, a izloženi eksponati biti će hladno i vatreno oružje iz 16. i 17. st., te grafike s prikazima bitaka i utvrda. Izloženi eksponati posuđeni su iz Hrvatskog povijesnog muzeja u Zagrebu, Kajkaviane i Muzeja seljačkih buna.

Posjedi Rattkaya u Hrvatskom zagorju, pa tako i njihovo glavno sjedište Veliki Tabor kojeg su stekli upravo radi zasluga u obrani od Turaka, bili su jedni od rijetkih na hrvatskim prostorima koji su ostali izvan direktnih prodora Osmanlija.

Međutim, pojedini članovi obitelji Rattkay sudjelovali su u borbama protiv Turaka, da bi i kasnije, nakon prestanka turskih prodiranja, gradili svoje karijere služeći kao zapovjednici u Vojnoj krajini.

Dakako, po stjecanju imovine i naslova kroz ratne zasluge Rattkayi nisu nikakva iznimka suvremenih plemićkih krugova, međutim, ovom izložbom zaokružena je vojna angažiranost Rattkaya u kontekstu promjena i opasnosti uzrokovanih prodorom moćnog Osmanskog Carstva na europski prostor.

Prigodan program renesansnih kostimiranih plesova izvesti će Udruga za njegovanje srednjovjekovnih plesova iz Desinića. Izložba će ostati otvorena do 15. listopada ove godine.

Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona 098 99 49 844 ili 049 301 533 kod autorice izložbe, Ivane Škiljan.
NAjčitanije