Izmjenama i dopunama zakona pojednostavljen je i olakšan uzgoj industrijske konoplje

Autor M. Bašak

U našoj županiji postoji mali broj proizvođača s manjim površinama,koje nisu upisane u ARKOD

konoplja_zagorje.jpg

Otkako je stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga 25. travnja 2019. godine, a prestale važiti određene odredbe Pravilnika o uvjetima za uzgoj konoplje, načinu prijave uzgoja maka te uvjetima za posjedovanje opojnih droga u veterinarstvu počela je proizvodnja industrijske konoplje i na manjim površinama. Do tada je proizvodnja bila moguća na najmanje 1 ha površina.

Olakšani uzgoj

- Ovim izmjenama i dopunama poljoprivrednicima je pojednostavljen i olakšan uzgoj industrijske konoplje. Omogućeno je korištenje cijele biljke industrijske konoplje u industrijske svrhe u građevinskoj, tekstilnoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji, industriji papira, autoindustriji te u proizvodnji biogoriva, kaže dipl. ing. agr. Dragica Tresk Penezić, voditeljica Odjela za savjetovanje u ratarskoj proizvodnji u Ministarstvu poljoprivrede. Pojašnjava i kako su pravne i fizičke osobe koje uzgajaju industrijsku konoplju dužne prije početka proizvodnje (sjetve) upisati u Evidenciju proizvođača industrijske konoplje koju vodi Ministarstvo poljoprivrede i trebaju koristiti sorte koje se nalaze na Zajedničkoj sortnoj listi Europske unije i nisu uvrštene u Popis droga. Ukupni sadržaj THC-a (psihoaktivne tvari) treba biti manji od 0,2 %.

Ništa na veliko

- U 2019. godini niti jedno gospodarstvo s područja Krapinsko –zagorske županije nije podnijelo zahtjev za izravna plaćanja za kulturu industrijska konoplja. Za ovu godinu još nema javno dostupnih podataka, ali prema zapažanjima na terenu mislim da takvih neće biti ni ove godine. Naime u okviru izravnih plaćanja može se ostvariti potpora po površini za usjeve industrijske konoplje zasijane na površinama većim od 0,05 ha jednako kao i da se radi o bilo kojoj drugoj oraničnoj kulturi. Pravo na izravna plaćanja imaju gospodarstva čija ukupna površina ARKOF parcela za koje se traži potpora iznosi 1 i više hektara – ističe Tresk Penezić te dodaje kako je u Krapinsko-zagorskoj županiji postoji mali broj proizvođača s manjim površinama koje nisu upisane u ARKOD bazu korištenja poljoprivrednog zemljišta.

NAjčitanije