Jedan vozio 147 km/h, drugi sa 2,19 promila i mnoštvom prekršaja pa završio u zatvoru

Od uhićenja, plaćanja kazne, oduzimanja vozila, vozačke dozvole do izricanja kazne zatvora

Stop policija1.jpg

Proteklog vikenda, na području koje sigurnosno pokriva Policijska uprava krapinsko-zagorska proveden je pojačani nadzor u prometu tijekom kojeg su utvrđena ukupno 62 prekršaja, objavila je PU KZ.

Izdvajamo kako je najveća očitana koncentracija alkohola u organizmu kod vozača utvrđena u Zlataru 11. ožujka 2022. godine oko 11,30 sati, kod 58-godišnjeg hrvatskog državljanina koji je upravljao osobnim vozilom s 2,19 promila alkohola u organizmu. Daljnjim nadzorom je utvrđeno kako je upravljao vozilom za vrijeme dok mu je rješenjem ukinuta vozačka dozvola, nije bio vezan sigurnosnim pojasom, dok je također utvrđeno kako već nekoliko puta počinio istovrsne prekršaje te je vozač uhićen i osobno vozilo mu je privremeno oduzeto.  Protiv vozača podnesen je optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama sa predloženom kaznom zatvora u trajanju od 60 dana, oduzimanje sredstva izvršenja prekršaja, odnosno osobnog vozila i  predloženom mjerom zabrane upravljanja vozilima „B“ kategorije u trajanju od 12 mjeseci. 58-godišnjak je doveden na sud gdje mu je rješenjem određeno zadržavanje u trajanju od sedam dana u zatvoru u Zagrebu.

Najveća brzina kretanja vozila utvrđena je 11. ožujka oko 15 sati, na A2 u Krapini, gdje su policijski službenici prilikom nadzora prometa policijskim vozilom opremljenim za mjerenje brzine i snimanje prekršaja u prometu presretačem zaustavili osobno vozilo kojim je upravljao 29-godišnjak brzinom od 147 km/h na djelu ceste gdje je brzina prometnim znakom ograničena na 100 km/h. Vozaču je izdano izvješće o počinjenom prekršaju.

U subotu, 12. ožujka, 2022. godine oko 21,00 sati u Donjem Macelju, prilikom nadzora prometa policijski službenici zaustavili osobno vozilo kojim je upravljao 51-godišnji hrvatski državljanin. Utvrđeno je kako je upravljao osobnim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje. Protiv vozača biti će podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz čl. 216., Zakona o sigurnosti prometa na cestama sa predloženom novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 kuna i predloženom zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Zatim, isto tako u subotu, 12. ožujka, 2022. godine oko 23,00 sati u Krapini, policijski službenici zaustavili su osobno vozilo kojim je upravljala 30-godišnja hrvatska državljanka s 1,68 promila alkohola u organizmu. Protiv vozačice biti će podnesen optužni prijedlog nadležnom sudu zbog počinjenog prekršaja iz čl. 199., Zakona o sigurnosti prometa na cestama sa predloženom novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 kuna i predloženom zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Izdvojeni događaji tijekom proteklog vikenda

Tijekom proteklog vikenda od kriminaliteta evidentirana su dva kaznena djela teške krađe i jedno kazneno djelo oštećenja tuđe stvari.
Na prometnicama naše županije zabilježene su četiri prometne nesreće s materijalnom štetom do kojih je došlo u Oroslavju i Donjoj Stubici zbog nepropisne vožnje u natrag, u Sopotu uslijed neprilagođene brzine i u Lipovcu uslijed nepropisnog pretjecanja.
Od počinjenih prekršaja za izdvojit je jedan prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, jedan prekršaj iz Zakona o prebivalištu i šest prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara.
Od ostalih događaja zabilježeni su požari na građevinskim objektima, te požari suhe trave i niskog raslinja u Prigorju, Hromcu, Donjoj Šemnici, Štuparju, Donjem Sušobregu, Klenovcu, Policama, Lazu Bistričkom, Slanom Potoku, Zajezdi, Jertovcu, Proseniku Začretskom, Grabama i Budinšćini.