Krijumčari bolje ustrojeni od carinika

Autor

Gotovo da i nema građanina koji nije barem jednom pokušao nešto prošvercati preko granice. Mali švercaju kućne potrepšti

macelj.jpg
Gotovo da i nema građanina koji nije barem jednom pokušao nešto prošvercati preko granice. Mali švercaju kućne potrepštine, nekad se vozila na veliko riža u hamperima , loša kava u vrećama, seljaci su probali uvesti sjemenski krumpir bez karantene.


Kad je na malo , čini nam se zgodnim, malim šeretskim prijestupom, jer država je loša pa je treba varati...

Kad je na veliko , zgražamo se jer iza velikog šverca mora stajati organizacija, čiji su neizostavni dijelovi carinici, špediteri i granični policajci. Dnevni licemjeri te poslove drže iznimno poželjnim i rado bi ih obavljali, a onima koji su se tog posla domogli zavide, pa ih prozivaju kao lopove.

Bode ih u oči njihova često razmetna pokretna i nepokretna imovina: goleme kuće, skupi automobili, vikendice na moru. Sličica je to iz mozaika, koji pomno složen, odaje koliko smo korumpirano društvo, u kojem je novac mjerilo svega, a legalno teško da ga se u većim količinama itko može dokopati. No, ne vrijedi popovati. Prepričajmo zato na suho zadnji slučaj s naših prostora, mali plijen za državu, a vjerojatno i ne tako veliki gubitak za krijumčare, koji znaju što rade.

Trojac ili dvojac?

Prema prvim informacijama, dakle, u subotu su pali carinski službenici Darko Tuđa (45) iz Mokrica i Vlado Galic (38) iz Kebela, zaposleni u Carinarnici Krapina te policajac Stjepan Bukvić (38) iz Krapine, zaposlenik Postaje granične policije Macelj, propustivši izvršiti nadzor nad golemim kamionom natovarenim s 22 tone sira.

Vozio ga je Darko Hajnić (42) iz Tugonice, koji je izbjegao plaćanje svih davanja, prativši pomne upute i surađujući valjda, logično je, s nekim s granice i iz Carinarnice. Plan im je, međutim, propao. Djelatnici Odsjeka za suzbijanje krijumčarenja pri Carinarnici Krapina su krenuli za kamionom i presreli ga na naplatnim kućicama u Zaprešiću, odakle su ga uz suport policije koju su obavijestili što se događa vratili u Carinarnicu u Žutnici.

Obradom je utvrđeno da je uspješno izbjegao nadzor na granici i samo je proklizao kroz teretni terminal, a pregledom radnog rasporeda nametnuo se zaključak da ga je u policijsku evidenciju trebao uvesti granični policajac Stjepan Bukvić. Bukvić je kasnije sproveden u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu, protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, a podnesena je i kaznena prijava zbog nesavjesnog rada u službi. Isti postupak je uslijedio i prema dvojici carinika, Tuđi i Galicu, koji su pak trebali ocariniti kamion jer su oni prema radnom rasporedu to trebali učiniti to subotnje prijepodne kada je Hajnić izveo svoj manevar.

Istraga je u tijeku, a tko je za što odgovoran, trenutno baš i nije sasvim jasno, jer iako je Tuđa već javno oblaćen, budući je bio uhićen, sada se javljaju neki carinici s tvrdnjama da je on u inkriminiranom trenutku bio na doručku i da nije imao pojma da se Hajnić mota terminalom.

Kako doznajemo, da to nije tako, kolege se ne bi zauzeli za njega jer to je dosta nemilosrdan posao u kojem je nepoćudnom lako smjestiti i nije se jedanput dogodilo da se temeljem lažnih optužbi suspendiraju nevini.

Prema drugom tumačenju, na carini i na granici se eliminiraju svi koji strše. Svuda ima dobrih i loših, ima ih i tamo, kao i u policijskim ili pravosudnim ( i svim drugim) krugovima. No, dodaju naši sugovornici, najveći problem za one koji žele raditi kako spada je kompliciran sustav s mnogo slabosti, koje krijumčari koriste. Kako kažu, bolje su organizirani no naše službe: znaju svaki detalj, vrijeme kada su djelatnici pospani, kad odmorni, kada je tko na liniji, gdje su mrtvi kutovi, tko je potkupljiv, tko nije...

Cjenik

Kaže jedan vic o plavušama: stavila je žličicu od kave u vozačku, pa kad ju je policajac upitao što joj je to, rekla je to vam je za kavicu... Ovaj je propust carinika, a kojih vidjet će se, krijumčare navodno koštao po 50 000 kuna. Jednostavna računica kaže: ako su za davanja trebali izdvojiti 230 000 kuna, a dali su, dakle, 100 ili 150 000, uštedjeli su stotinjak tisuća. Kako bilo, trebalo bi očito uvesti institut porijekla imovine, a trebalo bi najstrože kazniti i one koji otkupljuju neocarinjenu robu, tim više jer je pitanje i je li ona onda zdravstveno ispravna jer valjda ni inspektorat ne kontrolira nepostojeću, odnosno neevidentiranu robu.

NAjčitanije