KUDA IDU DIVLJE SVINJE Slovenska žica prijeći prirodne migracije divljači zbog čega uništavaju zagorska kukuruzišta

Autor M. Bašak

Nakon mještana s područja Radoboja, probleme s divljim svinjama koje su napravile štetu na kukuruzu imaju i poljoprivrednici s područja Kostela kod Pregrade

  IMG_0103.JPG

Poljoprivrednik Željko Gajšak iz pregradskog Kostela ove godine imat će znatno manji urod kukuruza jer su mu njivu i kukuruz u par noći uništile divlje svinje. Na njivi površine jednog hektara nabere između tri i četiri tone kukuruza, ali ove godine zbog štete imat će do 40 posto manji urod, piše današnje izdanje Zagorskog lista.

S obzirom da je divljač napravila više štete nego što je kukuruza pojela, sve je zagaženo i potrgano, Gajšak koji uzgaja veliki broj stoke i svinja i poljoprivreda mu je jedini izvor prihoda,  neće moći ni s beračem na njivu, već će morati brati na ruke. Dodatni trošak, uza sve zlo koje ga je snašlo - kaže. Šteta je između 1500 do 2000 kuna. -  Svinje vam na noć mogu napraviti do 30 kilometara. Inače, obitavaju tu pod Kostelgradom, ali ih nikada nije bilo toliko. To je zbog žice koju su postavili Slovenci. Divljači su zatvorili prirodne migracije, jer su one znale ići od Maclja prema Donačkoj gori. A, sada kada ne mogu, okrenule su se prema nama. Susjed ih je vidio jednu jutro kako idu cestom, krmaču i male svinje - ispričao je Gajšak, pokazujući na njivu.

 - Vidite, to ko da je tornado prešel. Taj vrag ne pojede taj kukuruz, nek ga strga i baci. Cijelu njivu su pretumbali - rekao je Gajšak koji će štetu pokušati namiriti od Lovačkog društva Kunagora Pregrada. U zakonu piše, kaže, da je zakupnik lovišta dužan nadoknaditi štetu od divljači. Lovce je već i kontaktirao i nada se poštenom dogovoru, jer će inače morati tražiti pravdu sudskim putem, donosi novo izdanje Zagorskog lista.

Nije ovo prvi slučaj da nam se ljudi javljaju zbog velikih šteta na poljoprivrednim usjevima, a koje su prouzročile divlje svinje. Nedavno su velike štete pretrpjeli i poljoprivrednici s područja Radoboja.

 

NAjčitanije