Kumrovec: Tradicijski blagdani u muzeju na otvorenom Etar

Autor

Tradicijska arhitektura, zelenilo, otvaraju mogućnost Muzeju na otvorenom Etar , smještenom na Staroj Planini (kao i gr

p_410821eter_kultura1.jpg
Tradicijska arhitektura, zelenilo, otvaraju mogućnost Muzeju na otvorenom Etar , smještenom na Staroj Planini (kao i grad Gabrovo) u Bugarskoj da događanja kao što su prikaz načina života i stanovanja ljudi, običaji postanu tijekom godine dio muzejske ekspozicije.

Pomoću te žive muzejske ekspozicije, Muzej na otvorenom «Etar» svoje posjetitelje upoznaje s običajima koji čine osnovni sadržaj narodnog, pučkog kalendara događanja i blagdana.

Iz narodnog kalendara preuzeti blagdani, u Muzeju na otvorenom «Etar» postali su tradicionalni. To su primjerice narodni običaji vezani uz Dan sv. Lazara tzv. Lazarov dan, koji se obilježava u subotu uoči velikog tjedna, Veliki tjedan, Uskrs, Dan sv. Jurja , Ivan dan, Dan sv. Ilije, Božić.

Svi ti narodni blagdani, koji su tijekom godina postali muzejski blagdani i okosnica sadržaja Muzeja, izvode se pred posjetiteljima kao dobar program u kojem učešće imaju članovi izvornih folklornih društava, istaknuti svirači i pjevači narodnih pjesama, te KUD-ovi.
Kod tih događanja djelatnici Muzeja u izvođenju programa nastoje izbalansirati prošlost i sadašnjost, muzejsku živu ekspoziciju i razonodu za posjetitelje.

Kako i na koji način je to Muzej na otvorenom Etar postigao dođite i vidite u Muzeju Staro selo , Kumrovec u Kumrovcu, dana 5. srpnja 2006. u 19,00 sati.
NAjčitanije