Lijepa naša u punom sjaju do Dana državanosti

Autor Ivo Šućur

Nakon što je spomenik «Lijepoj našoj» nedavno restauriran i zaštićen od daljnje erozije i propadanja, sada s

p_350161spomenik_lijepa.jpg
Nakon što je spomenik «Lijepoj našoj» nedavno restauriran i zaštićen od daljnje erozije i propadanja, sada se uređuje prostor oko spomenika, prilazne staze i šetnice.

Zatekli smo trojicu marljivih neimara - Željka Šameca, Krešu Stažnika i Ivu Rogina, koji su granitne kocke polagali između postavljenih rubnika, na mjestu gdje su dosad stajale neugledne kulirne ploče koje će poslužiti za prostor podalje od spomenika.

Pješačka staza bit će pokrivena tlakavcima, što će sve skupa izgledati ljepše i pristupačnije.

Čitav projekt je pokrenula općina Kumrovec u suradnji s Ministarstvom kulture i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima KZŽ. - Građevinske radove, postavljanje nove rasvjete oko spomenika, kako bi bio dobro vidljiv i noću ali i uređenje šetnica uz rijeku Sutlu u zaštićenom krajoliku Zelenjaka, te postavljanje hrastovih klupa, sufinanciraju i donatori: Hrvatske ceste, HEP i Hrvatske šume.

Okoliš spomenika i šetnica od Venteka do spomenika bit će završen do Dana državnosti, a nastavak regulacije Sutle i šetnice do Klanjca do 2009. godine, kada će biti proslavljena 60. godišnjica zaštite ovog prekrasnog krajolika- kazao je načelnik općine Kumrovec, Milivoj Prekratić.


Zagorski list
NAjčitanije