Loborgrad: Nove kuće za psihičke bolesnike

Autor

Dom za psihički bolesne odrasle osobe Loborgrad ovih je dana posjetila dr. Lucija Čikeš, nacionalna koordinatorica za ra

lobor_crkva.jpg
Dom za psihički bolesne odrasle osobe Loborgrad ovih je dana posjetila dr. Lucija Čikeš, nacionalna koordinatorica za razvoj sustava socijalne skrbi i saborska zastupnica, kako bi s djelatnicima dogovorila daljnje smjernice u radu.

Naime, dvorac obitelji Keglević, u koji je danas smještena većina korisnika, povratom imovine treba se vratiti svojim vlasnicima, te će se izgraditi zamjenski objekti u krugu postojećeg kompleksa ustanove. Do kraja godine treba biti gotov idejni projekt, a prema naznakama nadležnog Ministarstva gradit će se manji stambeni objekti, sukladno projektu Samostalnog stanovanja za psihički bolesne osobe, kojeg Loborgrad provodi već dvije godine, a u koje bi trebalo useliti oko sto korisnika. Projekt će financirati Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi putem Svjetske banke, a financijsku pomoć za izgradnju obećale su i vlasnice dvorca Keglević koje su spremne pokloniti 50% sredstava od prodaje dvorca.

Projekt samostalnog stanovanja, jedinstven u Hrvatskoj za ovu populaciju ljudi, pokrenut je prije dvije godine sa prvih četvero stanara, u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi kao novi oblik zbrinjavanja korisnika, koji su djelomično sposobni brinuti sami o sebi. Prije dva mjeseca opremljena je druga kuća za samostalno stanovanje u koju je smješteno novih petero stanara, koji su se već odlično adaptirali.

Prema procjenama u Loborgradu bi se u ovakav vid zbrinjavanja korisnika moglo smjestiti njih 150. Osim ovog, Loborgrad već nekoliko godina provodi i program Pomoći i njege u kući za stare i nemoćne stanovnike, za što su nedavno dobili novo dostavno vozilo, a na ovaj način zbrinuto je 60 osoba izvan ustanove. Ideja, koja je tek u začetku, je i osnivanje dnevnih centara za građane starije životne dobi.
NAjčitanije