Ministarstvo zdravstva kupuje zastarjelu opremu

Autor

Ministarstvo zdravstva objavilo je jučer u Narodnim novinama natječaj za nabavu CT uređaja za novu zagorsku županijsku B

p_283335balagovic (398 x 600).jpg
Ministarstvo zdravstva objavilo je jučer u Narodnim novinama natječaj za nabavu CT uređaja za novu zagorsku županijsku Bolnicu koja se gradi na Bračku kod Zaboka, no vrsta CT-a kakva se traži u natječaju rastužila je i zabrinula djelatnike i Upravu Opće bolnice Zabok, jer smatraju da je riječ o zastarjelom uređaju.

-U natječaju se traži CT uređaj koji je takozvani jednoslojni rendgenski uređaj, odnosno, nije takav kakav smo mi zatražili i kakav je suvremeni. Zbog toga smo izrazito tužni –kaže Ministarstvo zdravstva objavilo je jučer u Narodnim novinama natječaj za nabavu CT uređaja za novu zagorsku županijsku Bolnicu koja se gradi na Bračku kod Zaboka, no vrsta CT-a kakva se traži u natječaju rastužila je i zabrinula djelatnike i Upravu Opće bolnice Zabok, jer smatraju da je riječ o zastarjelom uređaju. te dodaje da su prema informacijama radioloških stručnjaka jednoslojni CT aparati već sada neadekvatni, te se uglavnom izbacuju iz uporabe zbog zastarjelosti.

Razlika između jednoslojnih i višeslojnih CT uređaja je, objašnjava Balagović, u kvaliteti nalaza.

-Kod višeslojnih je manje zračenje, dobiva se točniji prikaz, rotiraju se slike na način kako se to može bolje obraditi i tako. Kod jednoslojnih, kad se na nešto posumnja, morat ćemo pacijente upućivati na dodatnu pretragu u Krapinske Toplice gdje je specijalna bolnica koja će sad dobiti šesnaestslojni Siemensov aparat –rekao je ravnatelj Balagović.

Predsjednica Upravnog vijeća OB Zabok Sonja Borovčak podsjeća da je zabočka bolnica po nalogu Ministarstva još u travnju dala izraditi tender za nabavku, odnosno popis potrebne fiksne opreme, nužne za građevinski završetak nove bolnice, te da je prošlog tjedna Ministarstvo raspisalo šest natječaja za nabavku većeg dijela te opreme, poštujući izrađeni tender.

-Ne znam zašto taj isti tender nisu poštivali sad kad je u pitanju CT. Nisam provjerila tu informaciju, ali čula sam da se takvi jednoslojni CT uređaji više ni ne proizvode. No, ja se nadam i uvjerena sam da će se taj natječaj promijeniti. Moram reći da bez obzira što tu opremu plaća ministarstvo, to nisu novci ni ministra Ljubičića, niti koga drugog, već novci svih nas poreznih obveznika –rekla je Sonja Borovčak, koja sa svojim suradnicima još uvijek čeka da Ministarstvo raspiše natječaj za preostali dio fiksne opreme, odnosno, klasične rendgenske uređaje.
NAjčitanije