Modernizirat će se sustav naplate parkiranja, kupiti novi strojevi, ali i ozeleniti površine Zaboka

S novom direktoricom Plavinke, Sonjom Horvat, porazgovarali smo o planovima i idejama za uređenje Zaboka

sonja horvat plavinka (1).JPG

Društvo Plavinka d.o.o., koje je 2005. osnovano od strane Grada Zaboka za obavljanje komunalnih djelatnosti na području grada, od nedavno ima novu direktoricu, inženjerku Sonju Horvat, s kojom smo porazgovarali o planiranim aktivnostima tijekom ove godine, kao i idejama i projektima uređenja Zaboka.

 

Dosadašnje radno iskustvo

Nova direktorica predstavila nam se kao Zabočanka, čiji je privatni i poslovni život oduvijek bio usko vezan uz grad u kojem živi. Nakon završene Gimnazije A.G. Matoša, završila je stručni studij graditeljstva na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Radna iskustva je stjecala radeći kao projektantica u jednoj privatnoj tvrtki, a nakon toga u Krapinsko – zagorskoj županiji na poslovima vođenja upravnih i neupravnih postupaka iz domene prostornog uređenja i gradnje. - Dosadašnje radno iskustvo u poslovima projektiranja, nadzora i vođenja investicija te u Županiji mi je dalo širok spektar praktičnog znanja i uvid u vođenje poslovanja, organizaciju i timski rad, važnost poznavanja i praćenja zakonskih propisa te komunikacijskih vještina prilikom međusobne suradnje s kolegama, nadređenima i strankama – kaže Sonja, koja je slobodno vrijeme koristila i kao aktivna članica i volonterka DND – a Zabok te Udruge za zaštitu i promicanje prava životinja Vita, dok se trenutno bavi građanskim aktivizmom u lokalnoj zajednici.

 

Modernizacija naplate parkinga

Kao jedan od najvažnijih projekata izdvojila je projekt modernizacije kontrole i naplate parkiranja, budući da su svi stanovnici grada i posjetitelji opterećeni velikom prometnom gužvom i nedostatkom parkirnih mjesta. - Postojeći parkirni aparati su zastarjeli i dotrajali te za iste više nisu dostupni niti rezervni dijelovi. Cilj novog sustava naplate i kontrole parkinga je, osim modernizacije samih aparata i sredstava plaćanja parkinga, iz centra grada izmaknuti automobile koji cjelodnevno zauzimaju parkirna mjesta na udaljenija besplatna javna parkirališta te učiniti javna parkirališta u centru pristupačnima za posjetitelje grada, kupce i stranke brojnih gradskih, županijskih i ostalih institucija – istaknula je Horvat. Dodala je i kako se radnici Plavinke (koja trenutno ima 11 zaposlenih – dvoje u uredu, jedan na kontroli naplate parkiranja, a ostali radnici i radnice raspodijeljeni na poslovima održavanja čistoće javnih i zelenih površina i održavanju groblja i uslugama ukapanja pokojnika) bave redovnim održavanjem čistoće javnih površina. Vrlo intenzivno radi se na čišćenju nogostupa i ostalih površina, ali i pripremom sadnog materijala za proljetnu sadnju te strojeva za održavanje zelenih površina, parkova i igrališta.

 

Nabava multifunkcionalnog stroja

U proteklom su razdoblju uređene uredske prostorije tvrtke, nabavljena je informatička oprema, kao i zaštitna odjeća i obuća za radnike. U planu je nabava multifunkcionalnog radnog stroja koji bi zamijenio dotrajale traktore. – Služio bi za brže i efikasnije čišćenje nogostupa od snijega i održavanje zelenih površina. Uz njega planirana je i nabava samohodnog električnog usisavača koji bi gospođi Đurđi olakšao čišćenje ulica, parkirališta, trgova i dječjih igrališta – najavila je te dodala kako se nada da će nabava strojeva biti moguća uz sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uz svakodnevno čišćenje centra Zaboka, tjedni ili dvotjedno čišćenje ostalih javnih površina te košnju i redovito održavanje zelenih površina, istaknula je i kako je cilj podići razinu održavanja čistoće, tako da nogostupi, parkovi, trgovi i igrališta budu čisti, uredni i ugodni za korištenje građanima, posebno najmlađim stanovnicima. – Dodatno ćemo ozeleniti javne gradske površine zamjenom osušenih stabala novima i sadnjom ukrasnog raslinja na svim površinama gdje je to moguće, a nastavit ćemo i poboljšati suradnju sa zabočkim udrugama i humanitarnim organizacijama – najavila je još.

 

Iscrtavanje parkirnih mjesta

Naskoro će se krenuti i sa iscrtavanjem parkirnih mjesta kod Blok kolodvora i u Naselju Borovčaki, najavila je. – Ovim putem unaprijed molim građane za razumijevanje što se navedenim parkiralištima neće moći koristiti određeno vrijeme. U dogovoru s tvrtkom koja će iscrtavati parkirna mjesta potrudit ćemo se da se posao obavi tako da parkirališta budu zatvorena najkraće moguće vrijeme – rekla je nova direktorica Plavinke te ujedno zahvalila svim starim i novim poslovnim suradnicima, svima iz gradskog ureda, a posebno radnicima Plavinke, na dobroj suradnji kroz ovo kratko razdoblje, istaknuvši kako se nada da će se takva uspješna suradnja i nastaviti.