Muke po bolnici: Zagorci, dajte 65 %!

Model financiranja nabave opreme za Opću bolnicu je prema mišljenju naše Županije potpuno neprihvatljiv jer Županija već

bolinica_maketa.jpg

Model financiranja nabave opreme za Opću bolnicu je prema mišljenju naše Županije potpuno neprihvatljiv jer Županija već sudjeluje u otplati 50% kreditnog zaduženja za izgradnju bolnice iz decentraliziranih sredstava.


-Došli smo u fazu kad treba razgovarati o opremi bolnice jer je pred donošenjem državni proračun. Na sjednici Vlade u Krapini, premijer Sanader je, u prisutnosti brojnih dužnosnika državnog i županijskog nivoa, obećao na gradilištu Opće bolnice na Bračku da će se problem opreme riješiti. Ne vjerujem da bi proeuropski orijentiran premijer Sanader i ministar zdravstva Neven Ljubičić pogazili javno dano obećanje- optimistična je predsjednica Odbora za gradnju bolnice i predsjednica Županijske skupštine, Sonja Borovčak, usprkos trenutnim nesporazumima s MZSS-om.

Umjesto ministra, pomoćnica

- O opremanju bolnice je naša županica Vlasta Hubicki razgovarala s ministrom zdravstva i na finalnoj večeri festivala u Krapini, na temelju kojega je službeno zatražila razgovor s njim 27. rujna. No, odgovor nije stigao. Zahtjev je ponovljen 14. listopada, da bi 25. listopada dobili obavijest da će nas primiti dan kasnije. U ime Županije smo, budući je naša županica na rehabilitaciji poslije operacije, nakon dogovora s njom, ministru otišli dožupan dr. Gredičak i ja. No, ministra nije bilo. Primila nas je njegova pomoćnica u Upravi za ekonomske poslove Katja Matijević- kaže Borovčak, nezadovoljna službenom zabilješkom s tog sastanka koji je u Županiju stigao 3. studenog. –Prema zabilješci, o opremi se može razgovarati u visini od 100 milijuna kuna s PDV-om, od čega bi 35 posto dalo ministarstvo, a ostatak bi trebala dati Županija. Odmah smo rekli da je to neprihvatljivo i očitovali smo se na taj način. Smatram da to nije konačno i ipak očekujemo razgovor s ministrom, a vjerujemo i da premijer nije s tim upoznat, budući da je obećao da neće biti problema- dodala je Borovčak, podsjetivši da je premijer rekao u Krapini da je to «strateški projekt».- Porezni smo obveznici kao i svi drugi. Nećemo dozvoliti da nas se stalno zaobilazi- kaže Borovčak, koja ipak vjeruje da će se u državnom proračunu naći novca i za Zagorce.

Sonja Borovčak

U dopisu kojeg je ministarstvu poslao zamjenik županice Zorko Vidiček, stoji objašnjenje zbog čega je njihov prijedlog Županiji neprihvatljiv. «Županija zbog obveza preuzetih za izgradnju nove Opće bolnice, kao i zbog obveza iz ranijih godina, nema, sukladno zakonu o proračunu i Zakonu o izvršavanju Državnog proračuna, zakonske mogućnosti daljnjeg zaduživanja. Zbog navedenog o temi opremanja bolnice molimo ponovo hitni sastanak radi dogovora o realnim mogućnostima osiguranja sredstava za nabavu opreme. Za sastanak će Županija pripremiti mogućnost svog sudjelovanja u opremanju bolnice.


Prema modelu financiranja kakav je predložilo ministarstvo, ono bi u državnom proračunu za 2006. i 2007. godinu osiguralo 10. milijuna kn, a za 2008. 15. milijuna kuna. Isporuka opreme bi se ugovorila odmah po sklapanju ugovora, jednokratno, a plaćanje kroz 3 godine. Trebalo bi napraviti i popis postojeće opreme u OB Zabok i vidjeti što se od toga može prenijeti u novu.

Prema mišljenju Sonje Borovčak, takav model je potpuno neprihvatljiv jer Županija već sudjeluje u otplati 50% kreditnog zaduženja za izgradnju bolnice iz decentraliziranih sredstava. Dodatna financijska zaduženja su za Županiju neprihvatljiva. Dr. Ljudevit Ulaković, prisutan sastanku u ministarstvu kao ravnatelj OB Zabok, staru opremu drži neupotrebljivom, niti će dozvoliti njeno preseljenje o novu bolnicu.

S modelom financiranja nabave opreme MZSS-a, ne slaže se ni dožupan dr. Davor Gredičak, koji je na istom sastanku rekao da Županija namjerava prodati nekretnine u svom vlasništvu i tako namaknuti oko 5 milijuna kuna, a zaduženje od ukupno 65 milijuna kuna kroz 3 godine je, smatra, neprihvatljivo.


NAjčitanije