NAJNESPREMNIJI DO SAD: 'Od tuče nas može čuvati samo Bog'

Autor mb

Počela je sezona obrane od tuče, a raspolažemo sa svega par raketa, rekao je potpredsjednik Udruge raketara Josip Salatko

foto: arhiva

Poljoprivrednici se nadaju kako ove godine tuče neće biti toliko česte kao što je to bio slučaj prošlo ljeto kada su olujna nevremena s tučom gotovo svakodnevno 'pogađala' sjeverozapad Hrvatske nanijevši velike štete na poljoprivrednim kulturama, ali i na automobilima jer je znala padati tuča veličine oraha. 

Prošle godine je predsjednica Udruge raketara Hrvatske Danica Habulin optužila DHMZ da su joj ukinuli lansirnu postaji na Gori Veterničkoj, no iz DHMZ-a su to demantirali istaknuvši da postaja na Gori Veterničkoj (lansirna postaja 12 – LP 12) nije ukinuta, već je prema stručnoj procjeni voditelja radarskog centra Puntijarka kontejner iz Gore Veterničke (LP 12) trebalo premjestiti u Jablanovec (LP 45). Premještanje kontejnera iz Gore Veterničke u Jablanovec uvjetovano je prekidom ugovora o najmu zemljišta u Jablanovcu od strane dosadašnjeg vlasnika zemljišta, pojasnili su prošle godine na naš upit zašto se ona ukida.

-Premještanje LP iz Gore Veterničke u Jablanovec neće oslabiti rad OT na području Zagorja (pokrivenost sjeveroistočnog dijela Krapinsko-zagorske županije ostaje dvostruka i trostruka), ali će zato dodatno omogućiti korektan operativni rad na području Zaprešića i Zagreba, posebno imajući u obzir nailazak tučonosnih oblaka iz Slovenije, koja se ne brani od tuče). Naime, nemogućnost rada LP u Jablanovcu ostavlja veliki prostor Zaprešića i zapadnog dijela Zagreba bez ikakve raketne OT – tvrdili su iz DHMZ-a. No, kako doznajemo lansirna postaja iz Gore Veterničke još uvijek nije premještena, pa Zagorci misle da je to bilo samo zato da ih se ušutka.

Prošle godine u intervjuu za Zagorski list, tadašnja ravnateljica DHMZ-a Nataša Strelec – Mahović, koju je na toj poziciji zamijenila Branka Ivančan-Picek rekla je Krapinsko - zagorske županije čini 31% branjenog područja RC-Puntijarka, a na toj površini smješteno je 42% lansirnih postaja.  - Sva oprema na lansirnim postajama vlasništvo je RH odnosno DHMZ-a dok raketari (poslužitelji postaja obrane od tuče) honorarno obavljaju posao pa o tome gdje će se postaje nalaziti i na koji način će se djelovati nemaju ni stručnog znanja ni mogućnost odlučivanja –istaknule tada bivša ravnateljica.

Je li se ove godine uspjelo nešto posložiti ili pomiriti dvije suprotstavljene strane pitali smo potpredsjednika Udruge raketara Hrvatske Josipa Salatka. Prema njegovom komentaru, čini se da ne.  – Danas je u 8 ujutro počela sezona obrane od tuče i traje do 30. rujna. Ove godine smo, da se tako izrazim, najnespremniji dosad. Mi ćemo dati sve od sebe, no s raketama smo oskudni. Imamo svega šest raketa, to nam je za jedno punjenje. Tako da Zagorce od tuče ovo ljeto može čuvati samo Bog – rekao je Salatko, koji tvrdi da se ih namjerno zanemaruje i ne daju rakete kako bi sprovodili svoju politiku, a to je da je sustav obrane od tuče neučinkovit i da ih treba ukinuti. Prisjetio se i strašnog nevremena u srpnju 2011. godine na području Kraljevca na Sutli kada je tuča napravila ogromne štete. - Stradali su automobili, domaće životinje, jeste vidjeli što je tuča napravila stiroporu fasade. Ko Vukovar 91. godine – prisjetio se Salatko najvećeg nevremena koje je prouzročila tuča, a čiju silu ne bi smjeli podcjenjivati i za koju bi trebali biti spremni i dobro opremljeni za borbu protiv ove elementarne nepogode, koja je posljednjih ljeta sve češća i žešća.

 

 

NAjčitanije