Nema masovnog iseljavanja: Lani u inozemstvo odselilo samo 67 Zagoraca

Autor ik

Novi broj Zagorskog lista objavio je podatke MUP-a koji pokazuju kako s područja Krapinsko-zagorske županije odlazi sve manje ljudi, a dvije trećine onih koji su odselili, otišli su u Zagreb ili negdje blizu Zagreba.

iseljavanje

Samo 67 stanovnika Krapinsko-zagorske županije tijekom 2015. godine odselilo je u inozemstvo, pokazuju podaci Ministarstva unutarnjih poslova, donosi novi broj Zagorskog lista. Iako je u mnogim dijelovima Hrvatske, pa tako i u Zagorju, puno priča o masovnom iseljavanju mladih u inozemstvo, ovi podaci demantiraju takve priče.

Naravno, kao što je to oduvijek praksa, svake godine velik je broj Zagoraca koji se, pogotovo nakon završetka školovanja, presele u Zagreb ili Zagrebačku županiju, no mnogi se od njih, nakon umirovljenja, ponovo vrate u rodni kraj. Tako je u hrvatsku metropolu ili njenu neposrednu blizinu tijekom prošle godine odselilo ukupno 519 stanovnika Krapinsko-zagorske županije, a još 168 otišlo je u neke druge dijelove Hrvatske, najviše, njih 48, u Varaždinsku županiju, piše Zagorski list.

Od 67 Zagoraca koji su prošle godine odselili u inozemstvo, najviše ih je, tradicionalno, otišlo u Njemačku (22) te Sloveniju (17). Ako usporedimo sve te podatke s onima iz 2014., jasno je da je broj onih koji napuštaju Zagorje sve manji. Naime, tijekom 2015. godine iz Zagorja je u inozemstvo odselilo više nego dvostruko manje ljudi nego godinu ranije, kad ih se odselilo njih 147, dok je broj onih koji su se preselili negdje drugdje unutar RH gotovo identičan (2014. ih je bilo tek troje više nego 2105.) Istovremeno se u Zagorje tijekom 2014. godine doselilo 545 stanovnika, od čega 44 iz inozemstva, najviše iz Bosne i Hercegovine.

Ono što na neki način zbunjuje mnoge je činjenica da, kao što je kod nas to oduvijek bila tradicija, neki Zagorci odlaze raditi u, recimo, Sloveniju ili Njemačku, ali oni, faktički, nisu odselili, nego su na 'privremenom radu' i uglavnom redovito dolaze kući u Zagorje, neki čak i svakog vikenda.

Nakon ulaska RH u Europsku uniju, ti naši sugrađani statistički  se više ne razlikuju od onih koji svakodnevno putuju u Zagreb na posao. Kako god, svi ovi navedeni podaci demantiraju zlosutne priče o naglom masovnom iseljavanju Zagoraca. Čak naprotiv, broj onih koji odlaze, sve je manji, a isto tako, iako ima sretnih i lijepih primjera, iskustva mnogih s privremenog rada u inozemstvu baš i nisu impresivna, pa je i takvih naših sugrađana sve manje.

Podaci za 2015. godinu:

 Odseljeni  s područja Krapinsko-zagorske županije  unutar Republike Hrvatske :

Županija

Broj osoba

GRAD ZAGREB

400

ZAGREBAČKA

119

VARAŽDINSKA

48

PRIMORSKO-GORANSKA

19

ZADARSKA

15

OSJEČKO-BARANJSKA

14

SISAČKO-MOSLAVAČKA

9

MEĐIMURSKA

9

KARLOVAČKA

8

ISTARSKA

7

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

6

SPLITSKO-DALMATINSKA

6

KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA

5

ŠIBENSKO-KNINSKA

5

BRODSKO-POSAVSKA

5

DUBROVAČKO-NERETVANSKA

4

LIČKO-SENJSKA

4

BJELOVARSKO-BILOGORSKA

2

VIROVITIČKO-PODRAVSKA

2

Odseljeni  s područja Krapinsko-zagorske  županije u inozemstvo :

Država

Broj osoba

NJEMAČKA

22

SLOVENIJA

17

AUSTRIJA

6

BOSNA I HERCEGOVINA

5

ŠVICARSKA

4

SAD

4

VELIKA BRITANIJA

4

KATAR

2

AUSTRALIJA

1

SRBIJA

1

ČEŠKA

1

NAjčitanije