Nova korona pravila u bolnicama na jesen, stiže i 250 respiratora

Autor zagorje.com

Kontejneri ispred bolnica, epidemiološki intervjui, mjerenje temperature prije pregleda, testiranje prije operacije, ograničeni posjeti

presica 7 beroš.jpg

Kontejneri ispred bolnica, epidemiološki intervjui, mjerenje temperature prije pregleda, testiranje prije operacije, ograničeni posjeti kako odraslima tako i djeci - maksimalna zaštita zdravstvenog sustava od Covida-19 i dalje je sastavni dio funkcioniranja zdravstvenog sustava jer epidemija traje, a sve ne bi li u pružanju usluga bilo što manje uskrata.
Upravo o pripremama bolnica za “jesenski susret” s koronavirusom bilo je riječi na jučerašnjem sastanku ministra Vilija Beroša s ravnateljima bolničkih ustanova. Naime, tijekom sezone godišnjih odmora cijeli je sustav radio s pedesetak posto kapaciteta kao i svako ljeto jer u to vrijeme niti ima pacijenata, a ni liječnika za puni obim rada pa u bolnicama nije bilo gužvi. No, uskoro će se situacija bitno promijeniti pa je podsjećanje na oprez nužno, piše Jutarnji list.

Zaključak je da na prvome mjestu mora biti zdravstvena sigurnost djece koja se liječe u bolnicama. Organizacija posjeta ovisit će o mogućnostima svake bolnice. Naime, i dosad je u većini pedijatrijskih ustanova jedan roditelj mogao boraviti uz teško bolesno dijete i uz dijete u dobi do tri godine. U svakom slučaju, zaključak je da se maksimalno izlazi u susret roditeljima i omogući im se u okviru trenutne epidemiološke situacije posjet, ali ne na uštrb zdravlja.

Raspravljalo se i o testiranju zdravstvenih djelatnika kad se vraćaju na radno mjesto nakon godišnjeg odmora jer je ideja bila da se u taj program uključe svi. No, prevladalo je mišljenje da će potreba za testiranjem ovisiti o epidemiološkom intervjuu, odnosno o procjeni šefova pojedinih dijelova bolnice o mogućoj ugrozi, prenosi Jutarnji list.

Ministar je izvijestio kolege da će uskoro prema programu EK u Hrvatsku stići još 250 respiratora, što znači da bismo ih onda imali ukupno 1.050. Stručnjaci tvrde da je to dovoljan broj pogorša li se situacija s Covidom-19 u Hrvatskoj.

NAjčitanije