NOVI UDARAC NA POTROŠAČKU KOŠARICU: Najavljen rast cijena svinjetine

Autor zagorje.com
meso kontrole

Europska unija još uvijek ne može predvidjeti koliko će rasti cijene svinjetine zbog neizvjesne situacije na svjetskom tržištu, ali je izvjesno da se očekuje cjenovni šok, izvijestili su iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), izvještava Index.hr.

Očekuje se skori rast cijena radi opstanka sektora na tržištu, jer je cijena inputa globalno jako porasla i sadašnja je proizvodnja neodrživa.

Strahuje se od daljnjih posljedica i utjecaja na tržište zbog rata između Rusije i Ukrajine koji će se najviše odraziti na povećane troškove hrane za životinje, ali i na cijene energenata, goriva i drugih ulaznih troškova, istaknuli su iz HPK.

Snažniji rast cijene svinjetine očekuje se krajem prvog i početkom drugog kvartala 2022. istaknuli su iz Komore navodeći kako projicirani rast cijena u 2022. u odnosu na 2021. iznosi otprilike 13 posto, piše Index.hr.

Na sastanku je zaključeno kako je budućnost sektora izuzetno neizvjesna te predstavlja izazov za sve proizvođače, ali se smatra kako je ovo i prilika da se u budućnosti razviju bolji uvjeti za proizvodnju svinjskog mesa i za stočarsku proizvodnju.

Iz Komore su istaknuli kako svinjogojski sektor Hrvatske predstavlja važan segment u ukupnoj vrijednosti poljoprivredne proizvodnje Republike Hrvatske s udjelom od otprilike 25 posto u 2020. godini. Navode i podatke da potrošnja svinjskog mesa po glavi stanovnika u Hrvatskoj iznosi otprilike 50 kg, što je daleko više od ostalih vrsta mesa, navodi Index.