Obavezna ugradnja limitatora za struju

Autor

Prema novim Općim uvjetima o isporuci električne energije, koji će se primjenjivati od 1. travnja ove godine, HEP, odnos

elektra200.jpg
Prema novim Općim uvjetima o isporuci električne energije, koji će se primjenjivati od 1. travnja ove godine, HEP, odnosno operator distribucijskog sustava dužan je u roku deset godina kod svih potrošača ugraditi limitatore za potrošnju.


Limitator je uređaj koji limitira struju potrošača na određenu vrijednost, a njegova ugradnja postat će obavezna za sva kućanstva.

Prema riječima Stjepana Cujzeka, rukovoditelja službe za prodaju i odnose s potrošačima HEP operatora distribucijskog sustava Elektre Zabok, limitatori se kod novih potrošača ugrađuju od 1997. godine, a kod postojećih će se ugrađivati u desetogodišnjem razdoblju prema dinamičkom planu koji će ovisiti o trenutnim radovima na pojedinom području.

Uz to, istaknuo je Cujzek, troškove ugradnje limitatora snovi distributer te je dodao kako će njihova ugradnja biti ujedno i jedan vid kontrole za one koji troše mnogo više trošilima koja ne pripadaju u kategoriju njegove potrošnje.

Ipak, Cujzek napominje da nema bojazni od ograničenja potrošnje, a prvenstvena namjena limitatora je zaštita od preopterećenja instalacija i glavnih vodova. Što se pak velikih potrošača tiče, oni nemaju limitatore, ali se njima mjeri snaga prilikom mjesečnog obračuna, a to su potrošači koji imaju veću snagu od 30 kilovata.

Izvor: Radio Kaj