Objavljen novi video o zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko - zagorske županije

Naša županija, među manjima na sjeverozapadu Hrvatske, ima velik broj zaštićenih područja, čak 17

video javna ustanova (2).JPG

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ Zagorje zeleno objavila je novi video o zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Krapinsko-zagorska županija, koja se površinom ubraja među manje županije sjeverozapadne Hrvatske, ima velik broj zaštićenih područja, točnije 17. Ona su svrstana u četiri kategorije: park prirode, spomenik prirode, značajni krajobraz i spomenik parkovne arhitekture. U kategoriji park prirode zaštićena je Medvednica, koja u dijelu od 31 % ukupne površine pripada Županiji, a kojom upravlja Javna ustanova parka prirode Medvednica. U kategoriji spomenik prirode zaštićena su četiri objekta male površine. Područje Sutinskih toplica i Zelenjak – Risvička i Cesarska gora zaštićeni su u kategoriji značajni krajobraz.

Kategorija spomenik parkovne arhitekture uključuje 10 objekata. Prvim zaštićenim područjem na području Županije u kategoriji spomenik prirode proglašeno je Hušnjakovo 1948. godine, dok je posljednja zaštićena 2011. godine stoljetna lipa u Desiniću u kategoriji spomenik parkovne arhitekture. Ekološka mreža Natura 2000 jedan je od osnovnih mehanizama zaštite prirode u Europskoj uniji. Ona je europska mreža područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova.

Ekološka mreža obuhvaća određena područja u cilju očuvanja i ostvarivanja povoljnoga stanja divljih vrsta ptica i njihovih staništa, drugih divljih vrsta životinja i biljaka i njihovih staništa te stanišnih tipova, osobito važnih za Europsku uniju i Republiku Hrvatsku. Ekološka mreža u Krapinsko-zagorskoj županiji obuhvaća šest područja, koja zauzimaju 10 % teritorija.