Od danas plaćamo skuplju struju, a ovo su trikovi kojima možete ublažiti udar

Od danas u Hrvatskoj poskupljuje struja, a mi vam donosimo nekoliko savjeta kako u svojim kućanstvima promjenom navika možete uštedjeti na vašim mjesečnim računima

Struja-utičnica.jpg

Od danas ćemo u Hrvatskoj plaćati skuplju struju. Poskupljenje koja su najavljena prije nekoliko mjeseci zahvatit će većinu od 1,43 milijuna kućanstava, pošto HEP drži više od 90% maloprodaje električne energije u državi, piše Net.hr

Sredinom veljače, Vlada Republike Hrvatske donijela je neke mjere koje bi trebale ublažiti udar na novčanike građana te utjecati na cijene energije. Premijer Plenković kazao je da bi električna energija kućanstvima trebala poskupjeti do 9,6 posto, dok bi bez vladinih mjera rast cijena za kućanstva bio čak do 23 posto.

Evo nekoliko savjeta koja je za Net.hr dao Marko Bišćan, stariji istraživač u Odjelu za energetsku učinkovitosti i voditelj projekta LABEL 2020 u Energetskom institutu Hrvoje Požar.

  1. Perilice i sušilice rublja veliki su potrošači, a jedan od savjeta je i da odjeću perete na nižim temperaturama jer time znatno smanjujete potrošnju energije.

2. Ako imate perilicu suđa, budite energetski učinkoviti odabiranjem kratkoga programa pranja s niskom temperaturom. Također, više se preporuča koristiti perilicu posuđa nego prati posuđe ručno jer upotrebom perilice štedite električnu energiju i vodu.

3. Vaš televizor također može biti veliki potrošač električne energije, jer što je veći ekran, veća je i potrošnja energije. Stoga razmislite o tome da za svoje kućanstvo kupite televizor nešto manjih dimenzija. Televizija često ostaje uključena iako je nitko ne gleda, što također troši struju. Isključite ju ako nitko ne gleda, vaš novčanik na kraju mjeseca bit će vam zahvalan. Također, prilikom kupnje prednost dajte televizorima koji su označeni oznakama viših energetskih razreda.

4. Hladnjak primjerice također može biti veliki potrošač struje, stoga ga probajte postaviti u dio kuhinje koji nije izravno izložen suncu. Ako je na hladnijem mjestu, hladnjak će trebati manje energije da se ohladi i zadržava tu temperaturu. Dobro poznato pravilo je i da vrata hladnjaka ne držite predugo otvorenima. Prije nego otvorite hladnjak, razmislite što trebate iz njega.

5. Kod prostora gdje je potrebno dugotrajno osvjetljenje, upotrebljavajte štedna rasvjetna tijela. Imajte na umu i da se kvalitetnija i učinkovitija rasvjeta postiže postavljanjem većeg broja manjih izvora svjetlosti u prostoriji.

6. Što manje koristite i kuhala za vodu, jer je puno jeftinije zagrijati vodu za čaj ili kavu na štednjaku.

7. Kućanske aparate koje ne koristite stalno iskopčajte iz struje, jer svi električni aparati uključeni u utičnicu troše struju i kada su ugašeni. I vaši punjači za mobitele, koji su "samo ukopčani" u utičnicu bez da pune mobitel, također vam mogu potrošiti puno električne energije.