OD PONEDJELJKA: Ograničavaju se javna okupljanja, maske obvezne u kinima, crkvama, na kulturnim događanjima

O skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata se ne razmišlja

PXL_301221_91307304.jpg

Šef Stožera Davor Božinović izjavio je na pressici da se zabranjuju javna okupljanja na otvorenom za više od 50 osoba, a do sad je bilo 100. - Okupljanja s EU potvrdama više neće biti neograničena, nego najviše 200. Zabrana svih javnih događanja u zatvorenim prostorima s više od 25 osoba. Privatne svečanosti s 30 smanjujemo na 20, uz izuzetak onih s potvrdama. Ugostiteljske objekte ćemo kontrolirati, održavanje razmaka, korištenje maski dok se ne sjedi za stolom, prozračivanje te čišćenje i dezinfekcija – rekao je božinović, a prenosi Jutarnji.hr.

Ograničava se i broj gledatelja na sportskim natjecanjima s covid potvrdama na otvorenom. U zatvorenim prostorima 20 posto, a na otvorenom do 40 posto tribina. Pojačali bi uporabu medicinskih marki za lice te bi obveza bila i bez obzira na potvrde nositi ih na umjetničkim izvedbama, vjerskim objektima, muzejima, rekao je ministar Božinović.
Tu je i obveza za poslodavce. - Uvela bi se obveza da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće. Time smo motivirani kad govorimo o državnom i javnom sektoru kako bi se pružila usluga građanima i smanjila pokretljivost. Glavni cilj je usporavanje, nije realno reći da se mjerama nova varijanta može spriječiti u širenju. Činimo i činit ćemo sve kako bi usporili širenje i dali vrijeme osoblju u zdravstvu da se organizira - poručio je ministar, prenosi Jutarnji.hr. O skraćenju radnog vremena ugostiteljskih objekata se ne razmišlja.

-Želimo bolju kontrolu mjera koje je donio HZJZ, te preporuke su poznate svima. Svatko se, nakon dvije godine od pandemije, zna kako treba ponašati da bi se zaštitio, kako i što treba činiti da bi se spriječilo da ljudi obolijevaju. To je cijepljenje, treća doza, oni koji se nisu cijepili trebali bi se hitno početi cijepiti. Vidimo analize iz svijeta, svi koji su se cijepili zapravo imaju i pod ovakvim uvjetima kad brojevi rapidno rastu, imaju stabilnu situaciju. Očito je sve više dokaza da ako je netko cijepljen ima daleko manju šansu da teže oboli, istaknuo je Božinović.