Otvaranje šetnica s edukativnim pločama o aktivnosti „Hodanjem do zdravlja“ iz Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“

Autor Zagorje.com
20231127_101721.jpg

Dana 21. studenog 2023. godine okupili smo se u Krapini na šetnici prof. Ivana Vrencea kako bi kroz Nacionalni program „Živjeti zdravo“ i aktivnost „Hodanjem do zdravlja“ ukazali na važnost i potrebu tjelesne aktivnosti kroz hodanje, trčanje, vožnju bicikla, vježbanje….

Na inicijativu GDCK Krapina 2018. godine na Šetnici dobrovoljnih davatelja krvi dužine 900 metara u južnom dijelu grada Krapine postavljene su ploče sa edukativno-zdravstvenim porukama, te su izazvale pozitivne reakcije građana. Ne zaboravimo da je to bila prva šetnica u Hrvatskoj koja je promicala zdrav stil života.

Zbog potresa i pandemije Covida obustavili smo našu aktivnost do ove godine kada preko 3 projekta (grada Krapine, HCK, te vlastitim sredstvima) zaokružujemo ovu priču postavivši 18 ploča sa edukativno-zdravstvenim porukama na Šetnici prof. Ivana Vrencea i Ulici 103 brigade HV smještene u sjevernom dijelu Grada Krapine dužine 2000 metara. Vrijednost projekta je 1.752,75 Eura.

Od južnog dijela Grada Krapine do SRC Podgora u sjeverno dijelu dužine cca. 4000 metara postavljeno 28 ploča sa edukativno-zdravstvenim porukama u dužini 3.000 metara.

Duž cijele šetnice postavljena je urbana oprema (klupe, košare za smeće, igrališta za djecu, vježbališta za odrasle, pa sve do SRC Podgora gdje su tereni za tenis, rukomet, košarku, nogometna igrališta s travom i umjetnom travom, gdje se brojna djeca i odrasli rekreativno ili profesionalno bave sportom). Navedenim šetnicama i ulicama posađeni su drvoredi javora i lovor višanja.

Kao i 2018. godine GDCK Krapina dalo je u ovoj godini inicijativu za postavljanje ploča, Grad Krapina odobrio je postavljanje navedenih ploča te dao financijsku potporu, HCK je podržao inicijativu i dao financijsku potporu kroz 2 projekta dok je HZJZ odobrio korištenje slijedećih zdravstvenih poruka:

1. REDOVITA TJELESNA AKTIVNOST POBOLJŠAVA KVALITETU SNA

2. KAD OSJETITE ŽEĐ, VEĆ STE DEHIDRIRALI

3. JESTE LI DANAS DORUČKOVALI ?

4. KREĆITE SE NA NAČIN KOJI VAM ODGOVARA I ČINI VAS SRETNIM

5. JEDITE KAD STE GLADNI, A NE KAD VAM JE DOSADNO

6. UČINITE PRAVI KORAK, TO OVISI SAMO O VAMA-VI TO MOŽETE !

7. HODANJE JE ČOVJEKOV NAJBOLJI LIJEK

8. SVAKI DAN NAJBOLJE JE IZAĆI VAN !

9. JEDITE RAZNOVRSNU, RAZNOBOJNU PREHRANU

10. PRESKAČITE VIJAČU, A NE DORUČAK !

Sve ove ploče bez naknade postavila je gradska tvrtka Krakom d.o.o. Krapina.

Otvaranju šetnica prisustvovali su zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Ivica Hršak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan, predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, ostali uzvanici i građani.