'Pada broj zaraženih, no mala procijepljenost onemogućava da se neke mjere ublaže'

Autor kp/sp

Interes za cijepljenje značajno pada u protekla dva jedna

IMG_2183.JPG

Načelnik Stožera civilne zaštite Stjepan Skuliber na današnjoj je konferenciji za novinare istaknuo da iako broj novozaraženih pada, broj hospitaliziranih osoba raste, kroz tjedan bilo ih je 83, a prošlog tjedna 74.

Što se učenika tiče, COVID pozitivno je 348 učenika u 38 škola, dok ih je prije tjedan dana bilo 608. Djelatnika u školama je pozitivno 58, a prije tjedan dana 102.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan rekao je da je ukupno završeno cijepljenje za 52,8 posto stanovništva odnosno za 62,5 posto odraslog stanovništva. – Primjetili smo da interes za cijepljenje značajno pada u proteklih 2 tjedna. Pozivam i apeliram, cijepite se – rekao je Jadan.


Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina rekao je da je je u bolnici 65 pacijenata, najviše u zadnjih mjesec dana . – No, dobro je da imamo prvi put nakon 4,5 mjeseci jednoznamenkastu brojku osoba na respiratoru, njih 9 – rekao je Vančina te također pozvao na cijepljenje, dodajući da je u bolnici mnogo pacijenata starije životne dobi, koji nisu cijepljeni.


Ravnateljica Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama Željka Žnidarić rekla je da je u bolnici 19 osoba, 1 na respiratoru, a pada broj pozitivnih djelatnika.

Dr. Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo rekla je da su ravnatelji osnovnih i srednjih škola dobili upute o samotestiranju učenika, koje kreće u ponedjeljak. - Jasne su, no mi smo izradili algoritam za lakše snalaženje, objavili ga na stranicama Zavoda i poslan je na Županiju i ravnateljima, pa ako roditelji imaju dodatne upite mogu se informacije naći na stranicama Zavoda, odnosno u školama – navela je.

Župan Željko Kolar istaknuo je da su dobre vijesti pad broja zaraženih, manje zaraženih učenika, činjenica da sve škole idu po modelu A, manji broj zaraženih zdravstvenih djelatnika. – No i dalje nije dobar broj hospitaliziranih i preminulih. Ne očekujemo bez obzira na pad zaraženih barem još 3 tjedna smanjenje hospitaliziranih, a to je dugačak period. Poziv je i dalje isti ljudima da se cijepe, jer ta mala procjepljenost onemogućava da se neke mjere ublaže – rekao je župan.

Na pitanje novinara, dodao je da su testovi za učenike podignuti još jučer i danas proslijeđeni svim školama. - Da li će biti svi testirani, to je do roditelja, a ne do nas – rekao je Kolar.