Perad se više ne mora držati u zatvorenim prostorima

Autor

Ako niste znali, naredba da se zbog sprečavanja pojave i širenja ptičje gripe sva perad mora držati u zatvorenim prostor

p_254114purani.jpg
Ako niste znali, naredba da se zbog sprečavanja pojave i širenja ptičje gripe sva perad mora držati u zatvorenim prostorima je povučena, no, na snazi je nova naredba prema kojoj perad mora biti u ograđenim prostorima.


Naredba ministra poljoprivrede Petra Čobankovića o mjerama za sprečavanje pojave i širenja ptičje gripe, prema kojoj je domaća perad trebala biti u zatvorenim prostorima, ukinuta je još u svibnju, a prema posljednjoj naredbi, objavljenoj 26. lipnja, perad treba biti u ograđenom prostoru.

«Obvezno je držanje sve peradi, bezgrebenki (kivi, emu, nandu i noj) i pernate divljači na području Republike Hrvatske u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama», stoji u posljednjoj naredbi.

Također, obavezno je «osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera na svim objektima za uzgoj i držanje peradi, bezgrebenki, uzgojene i divlje pernate divljači i ptica te je obvezno prijavljivanje svih promjena u zdravstvenom stanju i ponašanju životinja kao i kontakata s moguće zaraženim životinjama nadležnoj veterinarskoj organizaciji».

I dok je u krugu od deset kilometara od lokacija na kojima su u Hrvatskoj zabilježeni slučajevi ptičje gripe zabranjen lov na svu pernatu divljač, na području čitave Hrvatske zabranjen je lov na petnaestak vrsta divljih ptica, a detaljnije informacije o tome mogu se pronaći na službenim internetskim stranicama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.
NAjčitanije