Počeo četvrti Tabor Film Festival

Autor

Na povijesnoj lokaciji dvora Veliki Tabor kraj Desinića od 11. do 15. srpnja po četvrti put predstavit će se Tabor Film

velikitabor.jpg
Na povijesnoj lokaciji dvora Veliki Tabor kraj Desinića od 11. do 15. srpnja po četvrti put predstavit će se Tabor Film Festival, međunarodni festival kratkometražnog filma. Prelijepi ambijent dvorca uz izvrstan i jedinstveni program donosi prekrasnu festivalsku atmosferu.


Taborski festival sve se više približava epitetu «veliki» koji nosi grandiozni dvorac u kojem se festival ukazuje jednom godišnje. Program po kvaliteti spada uz sam vrh svjetskih festivala kratkometražnog filma poput Clermont-Ferranda ili Interfilm Berlina. Uz program u međunarodnoj konkurenciji (svi strani naslovi imat će hrvatsku premijeru) i konkurenciju domaćih filmova, predstavit će se i nekoliko festivala sa njihovim programima kratkometražnog filma (Interfilm Berlin, Animateka Ljubljana, Raf Zagreb), uz nekoliko radionica.

Tabor Varoš

Radi se o vrlo probranim kratkometražnim ostvarenjima nastalim u posljednje dvije godine, poput vrsnog animatora Chris Sheparda koje će biti u konkurenciji s filmom Who am i, and what i want , zatim mladi redatelj Daniel Mulloy čiji su filmovi prikazani na svim značajnijim festivalima. Sav filmski i ostali program će se odvijati na lokaciji dvora Veliki Tabor, tijekom dana u rustikalnoj dvorani kina Rustica” kapaciteta 100 sjedećih mjesta, a navečer u kinu Tabor Varoš” kapaciteta 300 sjedećih mjesta koje se nalazi u atriju dvorca.

U domaćem žiriju su mlade redateljice Jasna Zastavniković i Ana Hušman iz Zagreba i Monica Kokoshka iz Berlina, a međunarodni žiri čine Alex Stein, Bojan Navojec i Leo Wentik - nizozemski redatelj, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarni film na prošlogodišnjem TFF-u. Selektori Lukša Benić i Gabrijela Ivanov pregledali su preko 1200 pridošlih filmova (kraćih od 30 minuta), iz preko 50 zemalja, te izabrali njih stotinjak za program u konkurenciji.

Najbolji film festivala u međunarodnoj konkurenciji će uz trofej Veronikina lubanja kao nagradu dobiti na račun 2 000 eura, filmovi koji će se okititi titulom najboljeg animiranog, eksperimentalnog i dokumentarnog filma, uz trofej reAnimirana Veronika dobit će po 500 eura, nagrada za najbolji domaći film je trofej Veronikina lubanja i 1 000 eura, nagrada publike (gledatelji najbolji film biraju iz međunarodne i domaće konkurencije) u iznosu od 500 eura i prekrasni trofej Glas Veronike. Autor trofeja je dizajner art nakita Srećko Lacković.

Zabava, šport i rekreacija

Pripremljen je i zabavni program gdje se nakon projekcija druženje nastavlja do zore uz Valeriju Nikolovsku, Afion, harmonikaša Schmita, Punk Rock Hrvati, Soniczoil crunch show, Drvena Marija, Dečki iz Grada, DJ nastupi i još neka iznenađenja. U domaćoj hrani i najkvalitetnijem zagorskom vinu može se uživati kod lokalnih domaćinstava (Vinotočje pod Taborom, Grešna Gorica, Trsek i Masnec) i u grandioznom podrumu dvora Veliki Tabor, a prije projekcija preporučuju opuštanje u bazenima Terma Tuhelj. Sve ostalo u vezi festivala može se naći na: www.taborfilmfestival.com

Organizator je udruga Gokul (Građanska organizacija za kulturu), a partneri: Kreativni sindikat, K-Zona, Muzeji Hrvatskog zagorja, Krapinsko-zagorska Županija i Grad Zagreb.

Izvor: Zagorski list
NAjčitanije