Policija nemoćna, a cestari aljkavi

Autor

Dragutin Klasić (47) iz Krapine prva je žrtva prometnog kaosa nastalog zbog zatvaranja sustava naplate na autocesti Zagr

crna_kotac.jpg
Dragutin Klasić (47) iz Krapine prva je žrtva prometnog kaosa nastalog zbog zatvaranja sustava naplate na autocesti Zagreb - Macelj i puštanja u promet spoja državne ceste D-1 ispred čvora Krapina na županijsku cestu, koji je stradao u naletu kombija na kamion, 10. veljače, podlegavši ozljedama nakon nekoliko dana.


Upravo je ta nesreća, u kojoj je teže ozlijeđeno još troje radnika, nagnala PU krapinsko-zagorsku da ponovi svoja upozorenja Hrvatskim cestama da će na tom raskrižju, koje je loše oblikovano i dimenzionirano, tijekom vikenda, praznika i turističke sezone doći do smanjenja protočnosti i sigurnosti prometa. PU je još u prosincu poslala i dopis ŽUC-u kojim traži uklanjanje nedostatka na tzv. alternativnom pravcu kroz okolna sela. Policija je, obišavši sporni pravac kroz sela od Zaboka do Krapine, uočila brojne nedostatke: zavoje s premalim radijusima, nogostupa većinom nema, cesta je preuska za mimoilaženje, nema primjerene signalizacije itd., naglasivši da vožnja po tim cestama u stanju kakvom jest predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Pozvavši se na čl. 6. Zakona o sigurnosti prometa, kojim je propisano kako se ceste moraju projektirati da bi bile sigurne, načelnik PU Željko Cujzek zatražio je od ŽUC-a da hitno ukloni uočene nedostatke. - Kako će lokalna cesta biti preopterećena i kamionima, ograničit će se prometovanje onim težima od 7,5 tona. Nužno je do turističke sezone ukloniti sve nedostatke. Ne dođe li do toga, kolone će spojiti Zagreb i Macelj - kaže Cujzek. Nadležni se trebaju zapitati treba li čekati novu pogibiju ili stradavanje djece koja svaki dan pješačeći do škole voze slalom života i smrti boreći se s kamionima, ili odmah naći novac za prepravke.

Izvor: Jutarnji list
NAjčitanije