Postupno se preuzimaju lokalni vodovodi, do sada ih je preuzeto 8

Obveza je javnih isporučitelja vodnih usluga da popišu lokalne vodovode koji se koriste na njihovom distribucijskom području te ih preuzmu na upravljanje

-

Ne koristite vodu iz svog lokalnog vodovoda jer nije za piće, prije uporabe vodu je potrebno prokuhati, ne zalijevajte vrtove i ne perite automobile kako ne bi došlo do nestašice vode. Takve apele najčešće čujemo u ljetnim mjesecima. I sve su češći. U Republici Hrvatskoj trenutno je aktivno 216 lokalnih vodovoda. Krapinsko-zagorska županija ima 44 lokalna vodovoda.

Na distribucijskom području Zagorskog vodovoda je 29 lokalnih vodovoda

Na području Krapinsko-zagorske županije djeluju 4 javna isporučitelja vodnih usluga na čijim distribucijskim područjima postoje lokalni vodovodi, to su: Zagorski vodovod d.o.o., Zabok, Krakom - vodoopskrba i odvodnja d.o.o., Krapina, Viop d.o.o., Pregrada i Humvio d.o.o., Hum na Sutli. Na distribucijskom području Zagorskog vodovoda d.o.o., Zabok postoji 29 lokalnih vodovoda i to na području gradova Donja Stubica i Zlatar te Općina: Budinščina, Desinić, Gornja Stubica, Krapinske Toplice, Lobor, Marija Bistrica, Mihovljan, Novi Golubovec i Stubičke Toplice, putem kojih se opskrbljuje vodom cca 7.000 stanovnika.

Od 2016. do danas navedeno društvo je preuzelo 4 lokalna vodovoda i to Kraljev Vrh u Općini Jakovlje u Zagrebačkoj županiji te lokalne vodovode u Krapinsko - zagorskoj županiji: Budinščina (Općina Budinščina), Harina Zlaka (Općina Zagorska Sela) i Šavoriće (Općina Konjščina).

Krapina ima 13

U sklopu realizacije EU projekta ˝Sustav prikupljanja i odvodnje otpadnih voda aglomeracije Zabok i Zlatar i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Oroslavje i Zlatar Bistrica˝ do 2023. godine preuzet će se još i lokalni vodovod u centru Općine Lobor i lokalni vodovod u Općini Marija Bistrica (naselja Marija Bistrica i Podgorje Bistričko) te isti uključiti u sustav javne vodoopskrbe. Ostali lokalni vodovodi na tom području preuzimat će se sukcesivno u narednom razdoblju daljnjom provedbom projekata razvoja vodoopskrbnih sustava.

Na distribucijskom području javnog isporučitelja Krakom - vodoopskrba i odvodnja d.o.o., Krapina postoji 13 lokalnih vodovoda. U 2020.g. preuzet je jedan lokalni vodovod u naselju Koprivnica Zagorska (Općina Đurmanec). U narednom razdoblju preuzet će se i ostali lokalni vodovodi na tom području. Na distribucijskom području javnog isporučitelja Viop d.o.o., Pregrada postoji jedan veći lokalni vodovod ˝Vinagora˝ koji se nalazi na zapadnom dijelu grada Pregrade, a iz njega se vodom opskrbljuje cca 300 stanovnika: Vinagora, Vrhi Vinagorski, Višnjevec, Gabrovec, Martiša Ves, Mala Gora i Velika Gora.

Ima i onih koji paralelno koriste i javni i lokalni

Na distributivnom području javnog isporučitelja Humvio d.o.o., Hum na Sutli postoji jedan lokalni vodovod Zdenčina na koji je priključeno cca 70 domaćinstava. Većina stanovnika je priključena na sustav javne vodoopskrbe naselja Zdenčina, ali paralelno koristi i vodu iz lokalnog vodovoda. U periodu od 2017. do danas društvo je preuzelo 3 lokalna vodovoda na koja je bilo priključeno oko 250 kućanstava. Na tom području postoji 20 lokalnih vodovoda putem kojih se opskrbljuje manji broj stanovnika (do 50), od kojih je većina priključena i na sustav javne vodoopskrbe i paralelno koristi lokalne vodovode.

Sve su to aktualni podaci koje smo dobili od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Inače, obaveza i odgovornost jedinica lokalne samouprave da osiguraju pružanje vodnih usluga na svom području proizlazi iz Zakona o vodnim uslugama kojim je propisana obveza javnih isporučitelja vodnih usluga da popišu lokalne vodovode koji se koriste na njihovom distribucijskom području te ih preuzmu na upravljanje. Svrha preuzimanja je osiguranje isporuke dovoljnih količina zdravstveno ispravne vode stanovništvu i gospodarstvu te uspostava naplate vode kao što vrijedi za isporuku vode sustava javne vodoopskrbe.

Ugradnja klorinatora

Na pojedinim lokalnim vodovodima, radi postizanja zdravstvene ispravnosti vode, nisu potrebni veliki zahvati koji iziskuju značajna sredstva, već je potrebno osigurati propisanu dezinfekciju vode ugradnjom klorinatora. Stoga su Hrvatske vode u 2021. g. osigurale sredstva u iznosu od 2 milijuna kuna u svrhu unaprjeđenja kvalitete vode u lokalnim vodovodima, ali nositelji tih investicija mogu biti samo javni isporučitelji vodnih usluga, a ne sadašnji upravitelji (mjesni odbori, grupe građana i sl.).

Međutim, značajan broj lokalnih vodovoda je zbog neodržavanja u vrlo lošem tehničkom stanju, pa su za njihovo dovođenje u ispravo stanje potrebna značajna financijska sredstva. Za cjelovito rješenje problema korištenja vode iz lokalnih vodovoda potrebna je spremnost jedinica lokalne samouprave da poduzmu aktivnosti da se isti sukladno zakonu riješe, a potrebna financijska sredstva mogu se osigurati iz EU fondova, sredstava naknada Hrvatskih voda ili drugih izvora financiranja, zaključili su iz resornog ministarstva. Nitko ne barata datumima, odnosno krajnjom godinom do kada više neće moći postojati lokalni vodovod, ali se zna da je otpornost građana još uvijek jaka.

Što kada voda nije ispravna za piće?

Pitali smo i Zavod za javno zdravstvo KZŽ na koji način kontroliraju vodu iz lokalnih vodovoda, odnosno kakva je procedura i što znači kada obavijeste da voda nije sukladna parametrima i nije za piće. Voda za ljudsku potrošnju lokanih vodovoda na području Krapinsko - zagorske županije kontrolira se temeljem ugovora s jedinicama lokalne samouprave i provođenjem monitoringa koji odobrava ministar zdravstva, a financira Krapinsko - zagorska županija.

Kada su rezultati ispitivanja uzorka za pokazatelje zdravstvene ispravnosti ocijenjeni kao nesukladni, znači da takva voda predstavlja rizik za zdravlje. Kod lokalnih vodovoda najčešće se radi o mikrobiološkom onečišćenju i ukoliko potrošač nema mogućnosti korištenja ispravne vode, preporuka je prokuhavanje vode jer se na taj način uništavaju prisutni mikroorganizmi - odgovorila je Biserka Petrovečki, dipl. ing., voditeljica Odjela za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo KZŽ.

NAjčitanije