"Povisio cijene i ukinuo linije, a optužuje nas"

Autor

Nakon prosvjeda vozača autobusa najvećeg zagorskog autobusnog prijevoznika Presečki grupe, koji su jučer na 15 minuta za

p_199788kombi_taksi.jpg
Nakon prosvjeda vozača autobusa najvećeg zagorskog autobusnog prijevoznika Presečki grupe, koji su jučer na 15 minuta zaustavili svoje autobuse na redovnim linijama na području Krapinsko-zagorske županije zbog nelojalne konkurencije u javnom cestovnom prometu, problema rada na crno, te posebice zbog protuzakonitog poslovanja auto-taksi prijevoznika na području županije, oglasili su se i zagorski mali prijevoznici osporavajući optužbe izrečene na njihov račun.


- Najveći problem prema našem mišljenju, a u ovom su poslu neki i više od 15 godina, nastao je kada je prošle godine Presečki izgubio prijevoz školaraca. Do tada su se autobusne linije bazirale na rasporedima školske djece, pa su se s djecom, za koju je plaćalo nadležno ministarstvo, vozili i ostali putnici. To doduše nije bilo potpuno zakonito, ali je bilo uigrano. Kada je Presečki dignuo cijenu školskog prijevoza za 16 posto, Županija je pozvala nas male prijevoznike na sastanak i pitala možemo li pokriti cijelu županiju.

Naravno da smo mi na to pristali, pa je Županija Presečkom dala otkazni rok od mjesec dana i nakon toga njegove su linije postale nerentabilne - ispričali su nam taksi-prijevoznici grada Zlatara, koji su napomenuli kako je nakon gubitka školske djece Presečki ukinuo većinu linija koje su do tada prometovale na zlatarskom području, a uskoro je prodao i autobusni kolodvor, pa je grad Zlatar nakon više od 40 godina, na veliko ogorčenje građana, ostao bez autobusnog kolodvora, koji su zamijenila dva ugibališta.

- Oni tvrde da mi mali prijevoznici obavljamo prijevoz ispred autobusnih linija, odnosno da kupimo putnike neposredno prije dolaska autobusa, a pravo stanje stvari je da većina nekadašnjih autobusnih linija uopće više ne prometuje.

Pa kako onda uzimamo njihove putnike kada autobusa uopće nema, a za primjer može poslužiti Belec, za koji više uopće nema autobusne linije - dodaju zlatarski prijevoznici.

Neopravdanim smatraju i tvrdnje da posluju nezakonito, odnosno bez izdavanja računa.

- Mi svi imamo prijavljene obrte, plaćamo davanja i sve ono što prema zakonu moramo. Imamo uredne koncesije i taksimetre, što redovite inspekcije i kontroliraju. Zakonski imamo utvrđenu cijenu prijevoza unutar grada Zlatara, sve izvan je slobodna pogodba, a što se tiče davanja, ona ovise o tome tko koliko zaradi, pa se time ne razlikujemo od Presečkog - ističu taksisti koji navode da je poroblematika malih prijevoznika prisutna na razini cijele Hrvatske, a ne samo Zagorja.

Izvor: Jutarnji list
NAjčitanije