Poznata tvrtka mora svojem radniku isplatiti više od 50.000 eura - evo razloga

PXL_090801_572.jpg

Poznata tvrtka mora svojem radniku isplatiti više od 50.000 eura zbog teške ozljede na radu.

Prema ovotjednoj presudi, radnik je obavljao poslove strojara dorade na stroju za vrući tisak u pogonu tvrtke Grafičar iz Ludbrega. Pritom je gurnuo ruku u otvor stroja te je zadobio zgnječenje lijevog ručnog zgloba i šake.

Sudski vještak navodi da je radnik zadobio konkvasaciju lijeve šake s posljedičnom amputacijom. Kao posljedica zaostalo je umanjenje životne aktivnosti 45 posto trajno zbog gubitka distalne podlaktice i lijeve šake, kao i kronične bolnosti popraćene fantomskom boli, piše Danica.hr.

Radniku je, dakle, amputirana lijeva ruka koja mu je dominatna s obzirom da je ljevak. Grafičar je već kazneno osuđen zbog te nesreće. No, tvrtka i dalje smatra kako je do svega došlo “isključivo i jedino zbog radnika”.

Nepravomoćna presuda

“On je postupao s krajnjom nepažnjom jer nije bilo nikakvog opravdanog razloga, niti je to zahtijevalo obavljanje posla da naš radnik gurne šaku lijeve ruke u nezaštićeni otvor stroja”, rekli su iz Grafičara na sudu.

Inspektor zaštite na radu ustanovio je kako “stroj nije bio u ispravnom stanju jer na njemu nije bila montirana prozirna zaštitna pleksiglas ploča koja onemogućava ulazak ruke ili drugih dijelova tijela u opasnu zonu te osigurava automatsko zaustavljanje prije nego što radnik uđe u opasno područje”.

Osim toga, naveli su inspektori u svojem nalazu, radnik nije bio obučen i osposobljen za sigurno upravljanje strojem, što je također ‘krimen’ poslodavca.

Sutkinja je zbog toga radniku dosudila odštetu od 38.1000 eura i troškove postupka od 10.700 eura. Na te se iznose još zaračunavaju kamate, pa bi sve ukupno moglo iznositi više od 50.000 eura ako presuda postane pravomoćna.